182 νεκροί το 2023 σε εργατικά ατυχήματα!

Μαύρο ρεκόρ σημειώθηκε στη χώρα μας τη χρονιά που έφυγε, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα. Τι προτείνει η ΟΣΕΤΕΕ

Στις 11 Δεκεμβρίου 2023 το υπουργείο Εργασίας διοργάνωσε εν χορδαίς και οργάνω άλλη μία φιέστα, αυτή τη φορά για τα εργατικά ατυχήματα και την προστασία των εργαζομένων, με μια βασική λεπτομέρεια: δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι των ίδιων των εργαζομένων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Αννα Στρατινάκη, ο γενικός διευθυντής Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Χαράλαμπος Βούρτσης και ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Εκπρόσωποι ΓΣΕΕ, ομοσπονδιών, σωματείων, εργατικών κέντρων; Ολοστρόγγυλο μηδέν! Τι δείχνει αυτό; Οτι πέρα από τις διάφορες γιορτές και τα πανηγύρια των κυβερνητικών στελεχών, όπου υπάρχει περίσσευμα εξαγγελιών, η πραγματικότητα για τους εργαζομένους είναι δυστοπική, καθώς η απόσχιση της Επιθεώρησης Εργασίας από το υπουργείο και η σύστασή της ως ανεξάρτητης Αρχής αποτέλεσε τη χαριστική βολή στην τήρηση των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι τεχνικοί επιθεωρητές του πρώην ΣΕΠΕ είναι σε ορισμένες περιοχές της χώρας μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, με αποτέλεσμα να μη γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος ούτε καν στα μεγάλα εργοστάσια της χώρας στις θεσμοθετημένες ΒΙ.ΠΕ.

Απουσία ελέγχων

Στην πατρίδα μας καταρρίφθηκε πέρυσι το 2023 άλλο ένα τραγικό, μαύρο ρεκόρ, με 182 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και 286 να έχουν τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα επικαιροποίηση της διαρκούς, ανεξάρτητης έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όταν για το 2022 είχαμε πολύ υψηλές καταγραφές με 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματίες. Και όλα αυτά δίχως κανείς να ακουμπά το ζήτημα των επαγγελματικών νόσων.

Οπως υπογραμμίζει με δήλωσή του στη «δημοκρατία» ο δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, «η άμεση πολιτική προτεραιοποίηση του ζητήματος της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, η έναρξη ουσιαστικής συνεργασίας (κοινωνικού διαλόγου) μεταξύ κυβέρνησης, συνδικάτων και εργοδοτών, η επαναλειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε αναβαθμισμένη μορφή ως Γενική Γραμματεία με στελεχιακή οργανωτική, τεχνολογική ενδυνάμωση, εντός του υπουργείου Εργασίας, η επαναφορά της ισορροπίας στο υφιστάμενο μνημονιακό εργασιακό δίκαιο με τη νομοθετική ενδυνάμωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η ίδρυση Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου και Ασθενειών πρέπει να υλοποιηθούν στους πρώτους μήνες του 2024 ώστε να ανασχέσουμε τη ραγδαία κλιμάκωση των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φωτίσουμε το δράμα που κρύβεται πίσω από κάθε εργατικό δυστύχημα με την ανθρώπινη απώλεια και τον γολγοθά επιβίωσης που διανύουν οι οικογένειες των θυμάτων μέχρι την τελική δικαστική δικαίωση. Απαιτούνται άμεσα νομοθετικά μέτρα τόσο για τη γρήγορη επιδίκαση των υποθέσεων όσο για την καταβολή ενισχυμένου επιδόματος και προκαταβολής βοηθητικού ποσού, ώστε να καταφέρουν οι οικογένειες να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες τους στο πρώτο πολύ δύσκολο διάστημα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα