Ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία

Η ασθένεια Μητσοτάκη μπορεί να καθυστερήσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στο υπουργικό συμβούλιο, όμως η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί, με τον Π. Μαρινάκη να δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος

Σε ανοιχτή σύγκρουση με την Εκκλησία (σήμερα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος) αλλά και με δεκάδες διαφωνούντες βουλευτές της είναι πλέον η κυβέρνηση, στην τελική ευθεία της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μπορεί η ασθένεια του πρωθυπουργού (γρίπη Η1Ν1) να καθυστερήσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπαναχωρεί, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις συνεργατών.

«Ο πρωθυπουργός το πιστεύει και ζητάει να το στηρίξουν οι βουλευτές, δεν τον υποχρέωσε κανείς να το φέρει» σημείωσε χθες ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Πιστεύουμε ότι θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία» σημείωσε και πρόσθεσε πως για το θέμα έγινε εποικοδομητική συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ.». Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας χθες στην πρόταση του Αρχιεπισκόπου για δημοψήφισμα επισήμανε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της και δεν βάζει σε διαδικασία δημοψηφίσματος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι κάτι το οποίο εγκρίθηκε από την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, συζητείται εκτενώς, αναλύεται με επιχειρήματα. Θεωρούμε ότι είναι κάτι το οποίο είναι σωστό, γι’ αυτό και το νομοθετούμε, και δίκαιο, και από κει και πέρα θα προχωρήσουμε παρακάτω» τόνισε, απορρίπτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία. Οι δύο συνεργάτες του πρωθυπουργού (Τσιόδρας, Μαρινάκης) έκαναν γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είναι ασθενής και ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν αν θα γίνει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθεί το νομοσχέδιο.

«O πρωθυπουργός επέστρεψε από το Νταβός με υψηλό πυρετό, λόγω γρίπης Η1Ν1» δήλωσε στον Σκάι ο Δημήτρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε πως, λόγω της κατάστασης της υγείας του, ενδέχεται το υπουργικό, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, να αναβληθεί για μία από τις αμέσως επόμενες ημέρες. «Αν δεν γίνει αύριο, θα γίνει μεθαύριο ή παραμεθαύριο. Ολα θα τα δούμε με βάση την πορεία της κατάστασης της υγείας του» είπε ο κ. Τσιόδρας. Απαντώντας στα περί επίσπευσης των διαδικασιών για να έρθει νωρίτερα το νομοσχέδιο στη Βουλή, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως όταν ο πρωθυπουργός άνοιγε το θέμα, δεν το άνοιγε για να πάει στις καλένδες, αλλά για να γίνει οργανωμένα η συζήτηση, να έρθει στο υπουργικό και να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Ούτε ο κ. Μαρινάκης ήταν σε θέση χθες να πει πότε θα γίνει το υπουργικό συμβούλιο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επαναπρογραμματιστεί. Επίσης διέψευσε όσα λέγονται περί επίσπευσης κατάθεσης του νομοσχεδίου λόγω των πολλών αντιδράσεων. «Κακώς έχει περάσει η εντύπωση ότι είναι έκτακτο, μιλάμε για τακτικό υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε επίσπευση για ένα συγκεκριμένο θέμα» είπε και υποστήριξε ακόμη μία φορά το νομοσχέδιο.

«Είναι κάτι σωστό και γι’ αυτό το νομοθετούμε, αφού βάζει κανόνες σε μία ιερή διαδικασία. Το κράτος οφείλει να προσπαθεί να δίνει δικαιώματα στους πολίτες και μιλάμε για ισότητα στον πολιτικό γάμο και ισότητα, ώστε να μην υπάρχουν παιδιά κατώτερου θεού, ενώ θα αξιολογούνται και οι δύο γονείς. Το ζήτημα δεν πρέπει να διχάζει. Η Εκκλησία της Ελλάδος διαδραματίζει ρόλο για τον οποίο πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες» τόνισε.

Τροποποίηση πιθανόν να υπάρξει και στο προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, όπου θα έχει επαφές με επενδυτές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε χθες ότι είναι «αμφίβολη ως πολύ δύσκολη η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, λόγω της ασθένειάς του».


Ν.Δ.: Αδυνατεί να ανακόψει το κύμα των διαφωνούντων

Αδυνατεί, όπως όλα δείχνουν, η Ν.Δ. να ελέγξει τους βουλευτές της και να ανακόψει το κύμα των διαφωνούντων με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το διήμερο «φροντιστήριο» της περασμένης εβδομάδας απέτυχε να πείσει τους διαφωνούντες, ενώ κάθε μέρα και νέοι βουλευτές προστίθενται στη μακρά λίστα εκείνων που θα το καταψηφίσουν. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως παρά την επιχείρηση πειθούς των βουλευτών, 40-50 θα καταψηφίσουν ή θα απόσχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης είπε χθες ότι είναι δύσκολο θέμα, αλλά θα περάσει το νομοσχέδιο με ευρύτερη συναίνεση.

Στο μεταξύ, ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά τη στάση τους υπουργοί και υφυπουργοί που διαφωνούν, όπως είναι ο Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφαλά κ.ά. Ωστόσο οι διαφωνούντες φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν ότι καταψήφιση του νομοσχεδίου δεν σημαίνει και καταψήφιση της κυβέρνησης. Ο Θάνος Πλεύρης, επί παραδείγματι, εκ των φανατικότερων πολέμιων του νομοσχεδίου, δήλωσε χθες ότι «δεν καταψηφίζουν την κυβέρνηση οι βουλευτές που θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν τον γάμο των ομοφύλων.

Δεν έχει να κάνει με την κυβερνητική συνοχή». Αναφερόμενος σε άλλα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης, υπογράμμισε: «Δύο συντηρητικές κυβερνήσεις έφεραν αντίστοιχο νομοσχέδιο στην Ευρώπη, μία εξ αυτών της κυρίας Μέρκελ, το οποίο ψήφισε μόνο το 20% των βουλευτών της. Είναι ένα θέμα κοινωνικό και έντονα αξιακό, τα αξιακά και τα ιδεολογικά επιχειρήματα βάζουν την κουβέντα στο πραγματικό επίπεδο, δεν θα τα χαρίσω σε ακραίες φωνές».


Βελόπουλος: Ζούμε στην εποχή της παράνοιας!

Μαίνονται οι αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης με φόντο τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο μετατέθηκε λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως «ζούμε στην εποχή του ανάποδου κόσμου.

Ζούμε στην εποχή της παράνοιας. Εάν κάποιος ντυθεί Μέγας Ναπολέοντας, πάρει ένα άλογο και κατέβει στο Σύνταγμα, είναι βέβαιο ότι δεν τον εμπιστευόμαστε και τον πηγαίνουμε στον ψυχίατρο». Οπως πρόσθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, «εάν όμως κάποιος ντυθεί γυναίκα, φορέσει γόβες και έξαλλα αξεσουάρ γυναικεία, είμαστε έτοιμοι να τον εμπιστευτούμε και να του δώσουμε αθώες ψυχές. Να γιατί είναι ανάποδος ο κόσμος, να γιατί είναι παράνοια όλο αυτό που ζούμε», όπως σημείωσε. Σχετικές παρεμβάσεις αναμένονται από βήματος της Ολομέλειας από τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς ψηφίζεται το νομοσχέδιο Κεραμέως για την επιστολική ψήφο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα