Άλμα για τον Στόλο με φρεγάτες made in Greece!

Οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την ελληνική πρόταση για τη σχεδίαση και τη συμπαραγωγή στα ελληνικά Ναυπηγεία έως επτά φρεγατών τύπου Constellation

Στην ανακοίνωση μεγαλεπήβολου προγράμματος για τη σχεδίαση και τη συμπαραγωγή στα ελληνικά Ναυπηγεία έως επτά νέων φρεγατών τύπου Constellation προχώρησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Δημοκρατίας της Κύπρου. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του αμερικανικού ναυτικού για την καταρχήν αποδοχή του ελληνικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για ένα σχέδιο φαραωνικών διαστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση των δύο μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας, τις γενικότερες δυνατότητες της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και το οικονομικό κόστος του προγράμματος. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το μοναδιαίο κόστος της φρεγάτας τύπου Constellation για το Ναυτικό των ΗΠΑ ανέρχεται στα 990.000.000 δολάρια ΗΠΑ, στο πλαίσιο σύμβασης σταθερής τιμής και παροχής κινήτρου για 10 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το ναυτικό των ΗΠΑ κατατάσσει τις φρεγάτες στην κατηγορία των SSC (Small Surface Combatants, μικρά πλοία μάχης επιφανείας), μαζί με τα πλοία μάχης παρακτίων (LCS, Littoral Combat Ships), τα πλοία ναρκοπολέμου και τα περιπολικά (που όμως δεν καταμετρώνται στη δομή δυνάμεων). Γενικά θεωρεί τα SSC ως μονάδες μικρότερου εκτοπίσματος, σχετικά λιγότερο ικανά επιχειρησιακά και μικρότερου μοναδιαίου κόστους προμήθειας, λειτουργίας και υποστήριξης σε σχέση με τα μεγάλα πλοία μάχης επιφανείας (LSC, Large Surface Combatants), τα καταδρομικά και τα αντιτορπιλικά.

Σε ό,τι αφορά την πλήρους εκτοπίσματος 7.408 μετρικών τόνων και μήκους 151,8 μέτρων φρεγάτα τύπου Constellation αποτελεί τροποποίηση της σχεδίασης της φρεγάτας τύπου FREMM, που αναπτύχθηκε για λογαριασμό των ναυτικών της Γαλλίας και της Ιταλίας και επιλέχθηκε από το ναυτικό των ΗΠΑ για να ελαχιστοποιηθεί η τεχνολογική επικινδυνότητα του προγράμματος. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η FREMM είχε επιλεγεί από το Πολεμικό Ναυτικό τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000, επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και, παρά τις εκτεταμένης διάρκειας διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά για την ανάπτυξη μιας ελληνικής έκδοσης, τελικά το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό του ναυτικού των ΗΠΑ, θα αποκτηθούν συνολικά 20 φρεγάτες του τύπου Constellation, εκ των οποίων οι πρώτες 10 έχουν συμβασιοποιηθεί και πρόκειται να ναυπηγηθούν από τη Fincantieri Marinette Marine, την αμερικανική θυγατρική του ιταλικού ομίλου. Το αμερικανικό πρόγραμμα άρχισε το οικονομικό έτος 2020 και μέχρι και το οικονομικό έτος 2023 είχε χρηματοδοτηθεί η προμήθεια τεσσάρων φρεγατών του τύπου, με ρυθμό μία ετησίως. Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024 το ναυτικό των ΗΠΑ αιτείται τη διάθεση πιστώσεων ύψους 2.173.200.000 δολαρίων ΗΠΑ (1.982.850.000 ευρώ) για την προμήθεια της πέμπτης και της έκτης φρεγάτας και προγραμματίζει την προμήθεια επιπλέον έξι μονάδων τα οικονομικά έτη 2025-2028, σε ετήσιες ποσότητες 1 – 2 – 1 – 2.

Οι φρεγάτες τύπου Constellation έχουν σχεδιαστεί για αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και κατά στόχων επιφανείας πόλεμο και επιχειρήσεις στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, στα παράκτια και την ανοικτή θάλασσα, επιχειρώντας ανεξάρτητα ή στο πλαίσιο ομάδων μάχης.

O οπλισμός της φρεγάτας περιλαμβάνει σύστημα κάθετης εκτόξευσης με 32 κελιά για κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων εδάφους, επιφανείας και αέρος (συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων), 16 κάνιστρα εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων κατά στόχων επιφανείας, εκτοξευτή με 21 κελιά για κατευθυνόμενα βλήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας και πρωραίο πυροβόλο διαμετρήματος 57 χλστ.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε, επίσης, και στα πλοία μάχης παρακτίων (LCS, Littoral Combat Ship) τύπου Freedom, τέσσερα εκ των οποίων με την επιστολή Μπλίνκεν παρέχονται από τις ΗΠΑ ως πλεονάζον στρατιωτικό υλικό, σημειώνοντας ότι η πρόταση βρίσκεται υπό μελέτη.


Ρελάνς Δένδια που «άδειασε» τον Μητσοτάκη για τις «αλουμινότρατες»

Τα shows του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις φρεγάτες «αλουμινότρατες» που θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να ξεφορτωθούν φαίνεται πως δεν πείθουν τον Νίκο Δένδια, ο οποίος χθες αποφάσισε να «αδειάσει» ευγενικά τον πρωθυπουργό, να κάνει τη δική του ρελάνς, και εν τέλει να προχωρήσει σε νέες δικές του εξαγγελίες για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, λίγες μονάχα ώρες μετά τους διθυράμβους του Μαξίμου και του προπαγανδιστικού μηχανισμού που διαθέτει για τις φρεγάτες LCS, ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε να θέσει δημόσια τις δικές του προτεραιότητες, μιλώντας για την ανάγκη κοινού σχεδιασμού και συμπαραγωγής στα ελληνικά ναυπηγεία επτά αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης Constellation, που, όπως είπε, μελετά η Ελλάδα. Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι πως ο ίδιος απέφυγε να πει έστω και μια λέξη για τις αμερικανικές φρεγάτες LCS που ετοιμάζονται οι Αμερικανοί να μας «προσφέρουν» με τη διαδικασία του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού, αρκούμενος σε μια απολύτως τυπική αναφορά, πριν θέσει τη δική του προτεραιότητα.

«Για πρώτη φορά συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation. Ηδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024, παρελήφθη από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντός μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία» είπε και συνέχισε: «Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξαρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία».

Οπως πληροφορούμαστε, άλλωστε, οι φρεγάτες LCS είναι για τα «σκουπίδια», με τους ειδικούς να εκφράζουν ενστάσεις ακόμα και για το αν αυτές μπορούν να περάσουν τον… σκόπελο του Ατλαντικού και να φτάσουν στην Ελλάδα. Προφανώς, αυτές οι πληροφορίες έχουν φτάσει και στα αυτιά του υπουργού, ο οποίος ακόμα μια φορά δεν μάσησε τα λόγια του.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα