Αφωνία Κυριάκου για τις απειλές Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός τις απέδωσε σε «ρητορικές εξάρσεις» του «σουλτάνου» για να μη χαλάσει το «καλό κλίμα» εν όψει της επίσκεψής του στην Αγκυρα

Ούτε μια λέξη δεν βρήκε να πει ο πρωθυπουργός για τις νέες απειλές κατά της χώρας μας από τον Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα την ίδια μέρα που οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως για να πάρει η Τουρκία τα F-16. Aντίθετα, τις απέδωσε σε «ρητορικές εξάρσεις» και έδειξε να ενδιαφέρεται περισσότερο να μην τον δυσαρεστήσει και χαλάσει το «καλό κλίμα», εν όψει της επίσκεψής του τον Μάιο στην Αγκυρα. Επίσης, «ξέχασε» τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του ότι οι ΗΠΑ δεν θα έδιναν στην Τουρκία τα F-16, αλλά και στην περίπτωση που τα έδιναν -όπως και έγινε- θα την υποχρέωναν να δεχτεί να μην τα στρέψει ποτέ εναντίον της Ελλάδας.

Κάνοντας, λοιπόν, στροφή σε σχέση με όσα έλεγε μέχρι πρότινος, ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στον Σκάι: «Η πάγια θέση του είναι ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ αν θα πουλήσουν όπλα στην Τουρκία, αλλά είναι σημαντικό και αυτονόητο να ακούγονται οι ανησυχίες της Ελλάδας, να εξασφαλίσουμε ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον νατοϊκών συμμάχων». Μόνο που ούτε αυτό διασφάλισε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, όπως παραδέχτηκε τη Δευτέρα και η αδερφή του, βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι ο Ταγίπ Ερντογάν πριν από τρεις μέρες πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη Διακήρυξη των Αθηνών, με τη γνωστή εχθρική του δήλωση «ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντάς τον στη θάλασσα στη Σμύρνη πριν από 100 χρόνια», επιμένει ότι είναι καλό το κλίμα με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες και ότι κάναμε πολύ σημαντικά βήματα στην προσέγγιση. «Εχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πορεία εξομάλυνσης και αυτό το κεκτημένο πρέπει να διαφυλάξουμε. Η προσέγγιση δεν θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου αν το πιστεύει κάποιος αυτό» είπε και χαρακτήρισε απλώς «ρητορικές εξάρσεις» τέτοιες προκλητικές δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι σημαντικό να διαχωριστεί η υποχρέωση της Ελλάδας να εξοπλίζεται από το γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και επανέλαβε πως είναι «μία η διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αλλά μπορούμε να πετύχουμε συμφωνίες ωφέλιμες και για τις δύο πλευρές».

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τα F-35 που θα πάρει η Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μία μοίρα σε πρώτη φάση, με δρομολόγηση παραλαβών από τα τέλη αυτής της 10ετίας», ενώ διευκρίνισε ότι «μπορούμε να αγοράσουμε μέχρι 40 F-35 και δεν θα αγοράσουμε 40 F-35 μονομιάς, καθώς πρόκειται για μια ακριβή προμήθεια». «Σκοπός είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, να εξασφαλίσουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα ποιοτικό, αν όχι ποσοτικό, απέναντι στην Τουρκία» κατέληξε.


Προπαγάνδα και από την Ντόρα για τα εξοπλιστικά

Αντί ουσιαστικών απαντήσεων στα συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν από το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, το Μαξίμου έχει εξαπολύσει έναν πρωτοφανή πόλεμο λάσπης σε όσους τάσσονται υπέρ του εξοπλισμού της χώρας αλλά επιχειρούν να ρίξουν φως στον φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πρωτεργάτης σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης όσων «τολμούν» να θέτουν ερωτήματα και να ζητούν απαντήσεις είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν αρκέστηκε χθες το πρωί να εμφανιστεί ως μέγας «διαφημιστής» των F-35, αλλά επιδόθηκε και σε μια πρωτοφανή επιχείρηση λάσπης και υποτίμησης όσων τολμούν να αμφισβητήσουν το… αλάθητο του Κυριάκου. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως το λοιπό στρατιωτικό υλικό που αναμένεται να σταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι «σαπάκια» και «περίσσεμα», αλλά αυτά που χρειαζόταν η Ελλάδα για τη θωράκισή της.

Ωστόσο, η ίδια, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται στον δημόσιο διάλογο με τον μανδύα της «ειδικού», απέφυγε να απαντήσει για το εύρος των F-35 που θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία, για το κόστος τους, για το κατά πόσο τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη θα είναι σε πλήρη εξάρτυση και φυσικά σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο λοιπός εξοπλισμός που θα παραλάβουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αρκέστηκε στα αυτονόητα: ότι, δηλαδή, ένα πλήρες F-35 αποτελεί υπερόπλο.


Θετικό μέτρο: Θα φέρουν εργάτες από την Αρμενία

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ δύο λαών που τους ενώνει η κοινή πορεία στο πέρασμα του χρόνου, η πίστη στον χριστιανισμό, αλλά και τα βάσανα που έχουν περάσει από τα χέρια των Τούρκων φαίνεται πως έχει βάλει στα σκαριά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Σε μια εποχή που η χώρα έχει δεδομένα την ανάγκη εργατικών χεριών, ο υπουργός Μετανάστευσης δεν στράφηκε στην εύκολη λύση του Πακιστάν ή άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά συνομίλησε με την Αρμενία για την προοπτική σύναψης διμερούς διακρατικής συμφωνίας εργασιακής κινητικότητας μεταξύ Αθήνας και Γιερεβάν και την εισαγωγή στην Ελλάδα μετακλητών εργαζομένων από την Αρμενία. Η είδηση προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του Δημήτρη Καιρίδη με τον πρέσβη της Αρμενίας στην Αθήνα Τιγκράν Μκρτσιάν.

Ο κ. πρέσβης ευχαρίστησε μάλιστα τον υπουργό για το ευρύτερο ενδιαφέρον του για την Αρμενία και τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα και τον ενημέρωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Θα είναι ευχής έργον αν τα λόγια μετοσιωθούν σε πράξεις και οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών γίνουν ακόμα πιο στενοί μέσα στα επόμενα χρόνια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα