Πανευρωπαϊκός διασυρμός του ασύδοτου πρωθυπουργού

Ντροπιαστικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για τα 5 χρόνια του Μητσοτάκη στην εξουσία. Καταγγέλλει ότι παραβιάζει συστηματικά το κράτος δικαίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του οποίου οι φιλοδοξίες ξεπερνούν κατά πολύ τις ικανότητες, την κρίση και τις αρχές του, έκανε πάλι το… θαύμα του. Κατάφερε να ρεζιλέψει τη χώρα στην Ευρώπη, αυτή τη φορά τόσο αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα, που χθες το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του δήλωσε ότι απειλείται σοβαρά το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές «ανησυχητικές εξελίξεις» στην Ελλάδα, που απειλούν σοβαρά το κράτος δικαίου στη χώρα και τις αξίες της Ε.Ε., καλώντας την Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να δράσει άμεσα. Η κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου κατατάσσει την Ελλάδα στο επίπεδο ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, καταδεικνύοντας ότι υπάρχει αβυσσαλέο χάσμα μεταξύ της ζοφερής πραγματικότητας και της ευημερούσας, φιλελεύθερης κι «ευρωπαϊκής» Ελλάδας, όπως την περιγράφει η επικοινωνιακή μηχανή του Μαξίμου.

Πρακτικά, ο Μητσοτάκης, εκτός από τους Ελληνες, κορόιδεψε και την Ευρώπη. Απλώς «τη γλιτώνει» επί πέντε χρόνια τώρα. Από χθες, όμως, η χώρα βρίσκεται στη γωνία της Ε.Ε. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο πρωθυπουργός, δεν ανήκουμε ακριβώς στη Δύση όσον αφορά το κράτος δικαίου.

Για την Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίζει ότι κάθε μέλος της πληροί έστω μια σειρά βασικών κριτηρίων: ότι η δημοκρατία του είναι εύρωστη, ότι η Δικαιοσύνη του είναι ανεξάρτητη και ότι η κυβέρνησή του σέβεται τους κανόνες δικαίου. Αυτό που δεν είχε λάβει υπ’ όψιν της η Ε.Ε. ήταν το σενάριο κατά το οποίο η κυβέρνηση, έχοντας αυτοανακηρυχθεί σε… φιλελεύθερη, θα άρχιζε να ανατρέπει τα πράγματα χρησιμοποιώντας αυταρχικές τακτικές για να εδραιώσει την κυριαρχία της. Γιατί αυτό κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ψήφισμα-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε με τον πιο επίσημο τρόπο τις σοβαρές ανησυχίες της για τη δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

1. Ελευθερία των ΜΜΕ: Οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τον Απρίλιο του 2021. Καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις, ακόμα και από υψηλόβαθμους πολιτικούς, παραβιάσεις του απορρήτου τους με λογισμικό υποκλοπής spyware και καταχρηστικές μηνύσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει, επίσης, ανησυχίες για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, τη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια των ολιγαρχών και τη διανομή κρατικών επιδοτήσεων.

2. Παρακολουθήσεις: Καταδικάζει την εργαλειοποίηση των «απειλών για την εθνική ασφάλεια», με σκοπό την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών. Ως απάντηση για το Predator-gate, το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, απαιτεί να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και ζητεί αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητεί, επίσης, να ανατραπεί η νομοθεσία (του ίδιου του Μητσοτάκη) που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Ελληνα πρωθυπουργού. Εκφράζει ανησυχίες και για τη μεταφορά της έρευνας των υποκλοπών σε διαφορετικό εισαγγελέα και για πολιτικές πιέσεις, εκφοβισμό και παρενόχληση αξιωματούχων που επιχειρούν να ελέγξουν την κυβέρνηση, όπως ο Ράμμος και η Τουλουπάκη.

Ακόμα, στο ψήφισμα:

• δηλώνεται πως η κοινοβουλευτική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας, ενώ στηλιτεύεται η άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για διεξαγωγή έρευνας σε δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Εισαγγελία της Ε.Ε., και

• επισημαίνεται η διαφθορά, η διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής διείσδυσης από το οργανωμένο έγκλημα (Greek Mafia), όπως και η υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία.

Εν όψει όλων των παραπάνω, το ψήφισμα καλεί την Κομισιόν να περικόψει κονδύλια από την Ελλάδα, όπως κάνει και με άλλες… παρόμοιες χώρες.

Στην πραγματικότητα, το ψήφισμα καταδεικνύει ότι ο «μεταρρυθμιστής» Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική και πολιτική κυριαρχία του, αλλά και κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, όπως οι υποκλοπές ή η χειραγώγηση ερευνών, για να ασκεί έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης, στην αντιπολίτευση, στη Δικαιοσύνη, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Ελληνας πρωθυπουργός συνεχίζει καμαρωτός και… περήφανος το έργο του, με λάβαρο το 41% και τα «ναι» στις ΗΠΑ. Καταφεύγοντας ακόμα και σε κάλπικες εικόνες του εαυτού του, όπως στο τελευταίο άρθρο του στον «Economist» πριν από λίγες μέρες, που θύμιζε περισσότερο διαφημιστική καταχώριςση προϊόντος. Σε αυτό, αφότου αυτοδοξάζεται ως «αποτελεσματικός», ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα έδειξε πως η πολιτική μπορεί να ασκηθεί με διαφορετικό τρόπο». Είναι αυτός ο διαφορετικός τρόπος διακυβέρνησης που τρομάζει πλέον και την Ευρώπη. Η Ε.Ε. υποβίβασε την Ελλάδα του Μητσοτάκη στη μαύρη λίστα της, δίπλα σε χώρες που αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή. Οι ευρωβουλευτές αποφάνθηκαν χθες ότι ο «φιλελεύθερος» στη ρεκλάμα Μητσοτάκης είναι βαθιά αυταρχικός. Η Φον ντερ Λάιεν μπορεί να βολεύεται από τον υπαλληλικό τρόπο του Μητσοτάκη όσον αφορά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά η Ε.Ε. αρχίζει να δυσανασχετεί μπροστά στις συνέπειες των μεθόδων του στο εσωτερικό.

Ο πρωθυπουργός αισθάνεται τόσο κυρίαρχος και ασύδοτος, που, τουλάχιστον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όλες οι αδυναμίες του έχουν αποκαλυφθεί. Πλέον ο Μητσοτάκης γίνεται τοξικός για τις Βρυξέλλες. Πολλά απ’ όσα κάνει είχαν σκοπό να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή καριέρα του. Βλάπτοντας, όμως, τη χώρα του, ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να καταστρέψει και το δικό του μέλλον.

Βασίλης Γαλούπης


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πρωθυπουργός
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, με μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ. Εκανε πρακτική στις αγγλικές εταιρίες Chase Investment και McKinsey, στην οποία ήταν σύμβουλος το διάστημα 1995-1997, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών Alpha και Εθνική. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. το 2004, ενώ το 2013 διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το 2016 είναι πρόεδρος του κόμματος και στις 7 Ιουλίου 2019 έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας. Επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου 2023.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα