Ηχηρή απάντηση της Εκκλησίας

Αρχισε η ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, αφού η ΔΙΣ αποφάσισε χθες να ανοίξει μέτωπο κατά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, με απόφασή της η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε -επιβεβαιώνοντας ακόμη μία φορά το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας»- ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, αλλά στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Την Κυριακή 24 Μαρτίου, λοιπόν, θα τελεσθεί μία λιτή και σεμνή θεία λειτουργία, χωρίς να προσκληθούν η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΙΣ -πρώτης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών- ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος παρουσιάστηκε φανερά ενοχλημένος από τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Συνοδικοί αρχιερείς επισήμαναν στη «δημοκρατία» ότι ήταν σαφής και ξεκάθαρη η θέση όλων, πως η Πρόεδρος υπέπεσε σε σφάλμα στηρίζοντας τον εν λόγω νόμο. «Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνει τον θεσμό της» τόνισαν μητροπολίτες και άκουσαν με προσοχή την πρόταση του κ. Ιερωνύμου για αλλαγή στον τρόπο και τον τόπο του φετινού εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Αντιδράσεις

Παρόλο που στην αρχή κάποιοι εκ των ιεραρχών διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους, στο τέλος συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος να κάνουν φανερή την ενόχλησή τους ήταν να μην προσκαλέσουν τους επισήμους στη λειτουργία της 24ης Μαρτίου και, βέβαια, να μην αποδεχτούν την πρόσκληση που ήδη έχει σταλεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας για να παραστούν, την ίδια μέρα, σε γεύμα προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση για την 25η Μαρτίου, αφού, όπως σημειώνουν, η ημέρα αυτή αποτελεί εθνική εορτή. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε γνωστό πως η ΠτΔ, έχοντας ήδη μάθει ότι η Εκκλησία ετοιμάζεται να «επιτεθεί», εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. Εντούτοις, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ΔΙΣ επισήμαναν ότι η δική τους ενόχληση και δυσαρέσκεια προηγήθηκαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων, υπογράμμισε ότι δεν αναφέρθηκαν στο θέμα του νόμου για τον γάμο ομοφύλων και, βέβαια, δεν επιβεβαίωσε ότι η στάση της Εκκλησίας είναι τα αντίποινα προς την Πολιτεία. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον νόμο και η απόφαση να φανεί η απογοήτευση της Εκκλησίας ήταν ομόφωνη.

Χθες το απόγευμα η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει γνωστό ότι έχει στείλει τις προσκλήσεις και τονίζει: «Ο πρόεδρος και τα μέλη της ΔΙΣ είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα