Δένδιας: Οχι όπλα από το ράφι

Ο υπ. Αμυνας σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» επιμένει στο δόγμα του για τα Εξοπλιστικά, προκρίνοντας τις επενδύσεις στην ελληνική αμυντική τεχνολογία

Στο δικό του «δόγμα» για τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων επιμένει για ακόμα μια φορά ο Νίκος Δένδιας, προκρίνοντας τις επενδύσεις στην ελληνική αμυντική τεχνολογία, παρά «την αγορά από το ράφι». Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» του Σαββάτου υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να «ψωνίζει οπλικά συστήματα μόνο από το ράφι, αλλά να περάσει στην ανάπτυξη προγραμμάτων αμυντικής τεχνολογίας, που να έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας».

Με αυτόν τον τρόπο, είπε, οι επενδύσεις στην άμυνα όχι μόνο δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν «αντιπαραγωγικές» από οικονομική άποψη, αλλά θα συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης, στην υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης, με τεχνολογίες που δεν θα έχουν μόνο στρατιωτική εφαρμογή, αλλά και πολιτικού τύπου, υπηρετώντας παράλληλα σκοπούς κοινωνικούς, εμπορικούς και πολιτικής προστασίας. «Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του οικοσυστήματος είναι η δέσμευση τμήματος του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αποκλειστικά για την παραγωγή ελληνικών αμυντικών προϊόντων» σημειώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Δένδιας είπε ακόμα πως ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία «προτεραιοποίηση και επαναξιολόγηση των μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την κατάρτιση νέου 12ετούς προγράμματος» και ότι «στόχος είναι κάθε ευρώ που θα δαπανάται στην άμυνα να αποτελεί πραγματική ανάγκη που θα ικανοποιείται με τον βέλτιστο τρόπο στη σχέση κόστους».

Η θέση αυτή του κ. Δένδια γίνεται περισσότερο σαφής και κατανοητή με την τακτική που προτείνει να ακολουθήσει η χώρα για την προμήθεια των νέων φρεγατών από τις ΗΠΑ και που είναι διαφορετική από εκείνη που ακολούθησε η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία για την προμήθεια των γαλλικών Belharra. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, «για λόγους εθνικού συμφέροντος, θα ζητήσουμε από τις ΗΠΑ κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση των φρεγατών, ώστε να ενισχυθούν οι ικανότητες και η τεχνογνωσία του τομέα, να προωθηθεί η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και να δημιουργηθούν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε, μάλιστα, «εθνική επιτυχία» το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά θα συμμετάσχουν στη ναυπήγηση νέων αμερικανικών φρεγατών τύπου Constellation, εντασσόμενων στην παραγωγική και την επισκευαστική διαδικασία. «Θα επισκευάζουμε όχι μόνο τα δικά μας, αλλά και τα αμερικανικά πλοία, τα οποία θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή» είπε.

Στη συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα, που θα ονομάζεται Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), και έκανε γνωστό πως ήδη υπάρχει δέσμευση τμήματος του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αποκλειστικά για την παραγωγή ελληνικών αμυντικών προϊόντων. Αυτός ο ανεξάρτητος φορέας θα διαχειρίζεται προγράμματα και συμβάσεις, θα υποστηρίζει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και θα διευκολύνει τη συνεργασία με πανεπιστήμια, στρατιωτικές σχολές, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Επίσης, θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση Μεγα-δεδομένων (Big Data) και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για προηγμένη επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα