Μυστική διπλωματία από Παπαδοπούλου -Ακτσαπάρ

Πρεμιέρα χθες για τον ελληνοτουρκικό πολιτικό διάλογο, με την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό της

Με την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβειρας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Αγκυρα και τον ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ έκανε πρεμιέρα χθες ο ελληνοτουρκικός πολιτικός διάλογος, ο πρώτος από τους τρεις πυλώνες του δεύτερου γύρου διαβουλεύσεων που επανασυμφωνήθηκε επί ελληνικού εδάφους στις 7 Δεκεμβρίου, με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Μάλιστα, μετά το τέλος της συνάντησης εκδόθηκε και κοινή δήλωση από τους δύο υφυπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, όπου ακόμα μία φορά η Αθήνα αποφάσισε να μετατραπεί σε διαφημιστή της Αγκυρας. Κατά τις συναντήσεις, πέρα από διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Δέσμευση

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας, που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας.

Εξέτασαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο και έκαναν απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στους υπάρχοντες διαύλους διαλόγου, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της διμερούς σχέσης. Το μεγάλο, ωστόσο, ερώτημα είναι αν οι Παπαδοπούλου και Ακτσαπάρ συζήτησαν και για το κομμάτι της οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και υφαλοκρηπίδας, καθώς υπενθυμίζεται πως αυτή αποτελεί μία από τις πλέον καθοριστικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών στο Αιγαίο. Από τις επίσημες ανακοινώσεις δεν διαφαίνεται να έλαβε χώρα μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο δεν θα είναι πρώτη φορά που θα μάθουμε κάτι που η κυβέρνηση κρύβει μέσα από τον τουρκικό Τύπο.

Σταγονόμετρο

Με το σταγονόμετρο βγαίνουν, όπως κάθε φορά άλλωστε, οι πληροφορίες που αφορούν τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των στελεχών της κάθε πλευράς. Με το σταγονόμετρο, μέχρι να αποφασίσει η τουρκική πλευρά να μας ενημερώσει. Πάντως, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τις περίπου δυόμισι ώρες που διήρκεσε η συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα των τουρκικών NAVTEX, που δεν συνάδουν με το καλό κλίμα που ευαγγελίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα