Χαστούκι από Ε.Ε. για Τέμπη

Ευθείες βολές προς την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη ως προς την ατιμωρησία των υπευθύνων της τραγωδίας των Τεμπών κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

«Κόλαφος» για την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη ως προς την ατιμωρησία των υπευθύνων της τραγωδίας των Τεμπών ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε η αναφορά των συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου των Συγγενών Θυμάτων Μαρία Καρυστιανού όσο και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα, αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα αποτελεσματικότητας των ελληνικών δικαστικών Αρχών.

Η Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου», κάνοντας λόγο για «κυβερνητική εντολή συγκάλυψης». «Οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα» ανέφερε, επισημαίνοντας την «αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Ως προς την Εξεταστική Επιτροπή η κυρία Καρυστιανού παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη Δικαιοσύνη». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος. «Στο πρώτο 24ωρο μετά τη μοιραία σύγκρουση δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης, για την οποία μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν καν δηλωμένο. Μέσα σε πέντε μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής» σημείωσε. Επίσης, αναφέρθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Σήμερα ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι “ο σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι”. Ξεκάθαρα, όμως, γνωρίζει ότι δεν είναι, και είναι εντάξει μ’ αυτό».

Νωρίτερα η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, σήκωσαν πανό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που γράφει: «Το μεγαλύτερο θέλω και το καλύτερο μέλλον, να ξεπλύνουμε την ντροπή». Αποκαλυπτικός για την κατάσταση των σιδηροδρόμων αλλά και τα προβλήματα στην ελληνική Δικαιοσύνη ήταν στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φλόριαν Γκαρ, ο οποίος ανέφερε πως η Κομισιόν δεν μπορεί να ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, επισημαίνοντας πως είναι αρμοδιότητα των ελληνικών Αρχών.

Ωστόσο, τόνισε πως γίνεται ανεξάρτητη έρευνα για την αποτροπή σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο μέλλον. Επίσης, επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα αποτελεσματικότητας των δικαστικών Αρχών στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι όλων των ευρωπαϊκών ομάδων επισήμαναν την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά των συγγενών των θυμάτων και να ζητηθούν εξηγήσεις από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Ε.Ε. και τις ελληνικές Αρχές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα