Φοβικός με Τουρκία – Αλβανία

Απαράδεκτη η στάση Μητσοτάκη απέναντι στις προκλήσεις τόσο με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος όσο και με την επικείμενη επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα

Με φοβικό τρόπο -και ανεπίτρεπτο για πρωθυπουργό των Ελλήνων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις στις οποίες προβαίνουν τις τελευταίες μέρες σε βάρος της χώρας μας όχι μόνο η Τουρκία αλλά και αυτή ακόμα η Αλβανία, και αυτό φάνηκε χθες με τον χλιαρό τρόπο με τον οποίο αντέδρασε τόσο στη μετατροπή από τον Ταγίπ Ερντογάν της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος όσο και στην επικείμενη επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα για να μιλήσει σε Αλβανούς, τη στιγμή που παραμένει στη φυλακή των Τιράνων ο Φρέντι Μπελέρης.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «Πρώτο Θέμα» χρησιμοποίησε και για τις δύο αυτές προκλήσεις την ίδια φράση: «Είναι αχρείαστη και περιττή». Σε ό,τι αφορά τη Μονή της Χώρας, συμπλήρωσε πως θα θέσει το θέμα στον Ταγίπ Ερντογάν και θα του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Προσέξτε: Δεν ζήτησε την ανάκληση αυτής της απόφασης, ειδάλλως δεν θα πάει στην Αγκυρα. Είπε απλώς πως δεν θα αναβάλει την επίσκεψη, αλλά θα θέσει το θέμα! Κι εκεί προφανώς θεωρεί ότι τελειώνει ο ρόλος του και βγαίνει από την υποχρέωση!

Περιττή

«Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι. Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση» είπε και πρόσθεσε εμφατικά ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Τούρκου προέδρου είναι περιττή και λανθασμένη. «Δεν λείπουν τα τζαμιά στην Πόλη. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά. Η Πόλη ήταν πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για πάνω από 1.000 χρόνια. Εμείς προστατεύουμε τα μνημεία, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο» είπε.

Νωρίτερα, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε υποστηρίξει και πάλι πως «ήταν παντελώς αχρείαστη η μετατροπή ενός ιστορικού μνημείου σε τζαμί. Είναι μια ενέργεια που προσβάλλει την πλούσια ιστορία της Κωνσταντινούπολης ως σταυροδρόμι πολιτισμών». Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι καλές σχέσεις με τους γείτονες και η διατήρηση του διαλόγου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για τη λειτουργία ως τεμένους της Μονής της Χώρας υπογράμμισε ότι δεν δίνει καλό μήνυμα, γιατί ακριβώς πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Ελλάδα (έρχεται την Κυριακή 12 Μαΐου, την ίδια μέρα που πέρυσι φυλακίστηκε ο Φρέντι Μπελέρης) επεσήμανε ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης, έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του. «Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Εχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις» είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Εντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Για Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ουκρανία και αξίζει να καταγραφεί ως θετική εξέλιξη ότι κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει S-300 ή Πάτριοτ στην Ουκρανία. «Μας είναι απαραίτητα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει τον πόλεμο, δέχθηκε απρόκλητη εισβολή. «Στηρίζουμε την Ουκρανία και διαθέτουμε πλεονασματικό αμυντικό υλικό. Ούτε Πάτριοτ ούτε S-300».


Ανοιξε αιφνιδίως θέμα εκλογής ΠτΔ

Αιφνιδίως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε πρόωρα το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», αν και μίλησε θετικά για την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν αποκάλυψε αν θα την ξαναστηρίξει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει τις αντιδράσεις που ήδη εκδηλώνονται στη Ν.Δ. για την επανεκλογή της.

Ερωτηθείς σχετικά για φημολογούμενες συναντήσεις και επαφές εν όψει της λήξης της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι δεν έχει κάνει καμία συνάντηση και επαφή, και τόνισε: «Εχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα