Ερευνα-σοκ του FBI: Στο eBay πουλούσε τα κλεμμένα από το Βρετανικό

Νέες αποκαλύψεις για τα μεγάλα κενά στην ασφάλεια, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθεί το Βρετανικό Μουσείο έρχονται στο φως έπειτα από έρευνα του FBI για τις συνθήκες υπό τις οποίες πωλήθηκαν εκατοντάδες θησαυροί σε Αμερικανούς «ύποπτους» αγοραστές.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου μάλιστα βρίσκεται ο έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής του Βρετανικού Μουσείου, Πίτερ Χιγκς, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεψε, κατέστρεψε, έλιωσε και πούλησε αρχαία αντικείμενα. Το μουσείο θεωρεί ότι ο Χιγκς πήρε περίπου 100.000 λίρες για την πώληση. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της αγωγής που έχει ασκήσει το μουσείο εναντίον του, πιστεύει ότι έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μία δεκαετία, πουλώντας κυρίως τα μη καταγεγραμμένα εξ αυτών από τις αποθήκες του μουσείου.

Το μουσείο πιστεύει ότι ο Χιγκς, ο οποίος έχει απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay. Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι, από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ή λείπουν, 626 έχουν μέχρι στιγμής ανακτηθεί και άλλα 100 έχουν βρεθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του, Χάρτβιγκ Φίσερ. Το FBI βοήθησε στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν και πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσινγκτον.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα