Τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι ενεργές «βόμβες»

Τι λένε στη «δημοκρατία» οι δήμαρχοι Γρ. Κωνσταντέλλος και Β. Ξυπολυτάς για την αποκομιδή ξερών χόρτων και κλαδιών

Ωρολογιακές βόμβες αποτελούν σε πολλές περιοχές της χώρας τόσο τα ακαθάριστα όσο και τα καθαρισμένα οικόπεδα. Κι αυτό γιατί πολλοί από εκείνους που έσπευσαν να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους δεν φρόντισαν να απομακρύνουν από αυτές τα ξερά χόρτα και κλαδιά, που αποτελούν καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς, με τις υπηρεσίες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν έγκαιρα.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής για δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω καύσωνα, επέτεινε το πρόβλημα κυρίως για τους δήμους που δεν έχουν δικά τους συστήματα διαχείρισης υπολειμμάτων καθαρισμού (π.χ. κομποστοποίηση).

Πονοκέφαλο προκαλεί και η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν αυτεπάγγελτα σε ιδιωτική περιουσία. Κάποιοι δήμοι, πάντως, άρχισαν ήδη να καθαρίζουν οικόπεδα εκείνων που αδιαφορούν, επιβάλλοντας τα σχετικά πρόστιμα. Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι καθαρίζουν θα πρέπει να απομακρύνουν τα ξερά είτε με ιδιωτική εταιρία είτε να επικοινωνήσουν με τον οικείο δήμο, ώστε οι υπηρεσίες να τα απομακρύνουν με τη σχετική χρέωση. Αρκετοί είναι εκείνοι που κινούνται πονηρά κι εναποθέτουν νύχτα τα ξερά σε γειτονικό οικόπεδο, με τον ιδιοκτήτη του να καλείται να επιβαρυνθεί τελικά με το κόστος για την απομάκρυνσή τους.

Οπως τόνισε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί που καθαρίζουν πετούν τα ξερά είτε στο διπλανό χωράφι είτε σε σημεία που δεν υπάρχουν σπίτια. «Εχει συγκεντρωθεί πολύ μεγάλος όγκος κομμένων κλαδιών και ξερών χόρτων στους δήμους. Τις τελευταίες 15 ημέρες τα συνεργεία του δήμου μας πραγματοποιούν και απογευματινά δρομολόγια, δουλεύουν και δύο βάρδιες τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ξερά από την πόλη» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Τεράστιος όγκος

Σημείωσε ότι ναι μεν ο όγκος που έχει συλλεχθεί είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από πέρυσι τέτοια εποχή, κάτι που δείχνει ότι έχει κινητοποιηθεί περισσότερος κόσμος, ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί. «Το θέμα είναι πολύ μπερδεμένο. Τους αναζητούμε μέσω του Κτηματολογίου ή του ΤΑΠ για να τους ενημερώσουμε. Πρόκειται, όμως, ουσιαστικά για κυνήγι μαγισσών» μας είπε ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ. Επισήμανε ότι τα κρατικά κονδύλια που εισπράττει ο δήμος για την πυροπροστασία μετά βίας ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, όταν το συνολικό ετήσιο κόστος φθάνει το 1.100.000 ευρώ. Ο κ. Κωνσταντέλλος πρόσθεσε ότι ο συνολικός σχεδιασμός για την πρόληψη κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς έχουμε ρίξει το βάρος στον καθαρισμό των οικοπέδων μέσα στις πόλεις, ενώ θα έπρεπε να ασχολούμαστε κυρίως με τον καθαρισμό και τις αραιώσεις στα δάση.

Περίπου ίδια εικόνα μάς περιγράφει και ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, λέγοντας πως αρκετοί ιδιοκτήτες καθαρίζουν τα οικόπεδα, αλλά δεν φροντίζουν για την αποκομιδή των ξερών, αφήνοντάς τα στα πεζοδρόμια ή σε άλλους χώρους. Τόνισε επίσης ότι τα δημοτικά οικόπεδα έχουν καθαριστεί, όχι όμως και τα ιδιωτικά, με αρκετά να αποτελούν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς μέσα στον αστικό ιστό. «Στον δήμο έχουμε συνολικά 3.000 ακαθάριστα οικόπεδα. Ηδη συνεργεία μας μπαίνουν σε ιδιωτικά οικόπεδα και τα καθαρίζουν, επιβάλλοντας πρόστιμο 400-500 ευρώ στους ιδιοκτήτες. Πλησιάζουμε στο τέλος Ιουνίου, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αν δεν μπούμε να καθαρίσουμε, θα φθάσει ο Αύγουστος και ακόμα δεν θα έχουμε τελειώσει τους καθαρισμούς. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε» εξήγησε ο κ. Ξυπολυτάς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα