Τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί. Oλα βρίσκονται στο στάδιο της… μακέτας, με αμφίβολη την ημερομηνία αποπεράτωσης
Πλησιάζει η ΔΕΘ και, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, άρχισαν πάλι οι υποσχέσεις για τη Θεσσαλονίκη, οι «υπενθυμίσεις» από την κυβέρνηση για έργα που (δήθεν) πραγματοποιούνται στην πόλη και στη βόρεια Ελλάδα γενικότερα, με τα νοσοκομεία να έχουν την τιμητική τους αυτήν τη φορά.
Τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» ήδη προσπαθούν να περάσουν μηνύματα ότι γίνονται τέσσερα μεγάλα έργα για την υγεία στη Θεσσαλονίκη και όταν το διαβάζουν ή το ακούνε αυτό οι Θεσσαλονικείς, τους πιάνουν τα γέλια.
Κανένα έργο για την υγεία δεν έχει προχωρήσει στην πόλη, εκτός από αυτό που άρχισε το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αλλά ο σχεδιασμός, τα λεφτά και η δομή υπάρχουν.
Ονειρα!
Τι λένε τώρα; «Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, η ανέγερση στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” ενός κτιρίου αφιερωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εργαστήρια Αιματολογικής Κλινικής, καθώς και η επέκταση και η αναδιαμόρφωση των χώρων του ΤΕΠ του Ιπποκρατείου αποτελούν τα τέσσερα εμβληματικά έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης».
Φαίνεται ότι βλέπουν… όνειρα όσοι από το υπουργείο Υγείας ανακοινώνουν ότι «συνολικά 32 έργα του τομέα υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ άλλα έξι βρίσκονται υπό σχεδιασμό, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης».
Η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται υπό εξέλιξη τα έργα της κατασκευής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, της ανέγερσης του κτιρίου κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών του «Παπανικολάου», που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2026, και το έργο της επέκτασης και της αναδιαμόρφωσης των χώρων του ΤΕΠ του Ιπποκρατείου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025, εκτός εάν υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις.
Υπό σχεδιασμό, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031, βρίσκεται το Ογκολογικό Νοσοκομείο, επομένως μέχρι στιγμής κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και όλα βρίσκονται υπό… σχεδιασμό, με αμφίβολη την ημερομηνία αποπεράτωσης, εάν κρίνουμε από τον χρόνο κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας έχει γίνει πλέον… ανέκδοτο.
Διευκρινίζουμε ότι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο κατασκευάζεται στο Φίλυρο με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών νοσοκομείων (Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης, Σπάρτης και Κομοτηνής), που είναι ενταγμένα στην Πρωτοβουλία για την Υγεία του «Ιδρύματος Νιάρχος», ανέρχεται σε 443.000.000 ευρώ. Το έργο της ανέγερσης του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 351.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2031, είναι το μεγαλύτερο από αυτά που βρίσκονται υπό σχεδιασμό. Για το έργο αξιοποιείται μέρος της δημόσιας έκτασης του πρώην Στρατοπέδου «Καρατάσιου», περίπου 150 στρεμμάτων, η παραχώρηση της οποίας έγινε τον Απρίλιο του 2024.
Το νέο Ογκολογικό, που θα αναγερθεί μέσω ΣΔΙΤ, θα είναι ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό, υψηλής ενεργειακής απόδοσης συγκρότημα κτιρίων, όπου θα μεταστεγαστεί το νέο Θεαγένειο Νοσοκομείο και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες, από την πρόληψη έως τη θεραπεία και την περίθαλψη ασθενών τελικού σταδίου.