Βουλή: Συνάντηση με …τσάι και συναίνεση!

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στο χθεσινό ραντεβού μεταξύ Μητσοτάκη -Ανδρουλάκη, αλλά… λίγα λόγια για τις υποκλοπές

Νερό κι αλάτι μεταξύ παρακολουθούμενου και υποκλοπέα για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, αφού χθες, στη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, όχι μόνο δεν συζητήθηκε επί της ουσίας, αλλά επικράτησε μια ατμόσφαιρα «τσάι και συναίνεση» μεταξύ των δύο στην πρώτη τους θεσμική συνάντηση! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το μόνο που ζήτησε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ήταν να συμμορφωθεί άμεσα η ΕΥΠ με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να δώσει εξηγήσεις για ποιον λόγο έγινε η παρακολούθηση του ιδίου και άλλων προσώπων (πολιτικών, δημοσιογράφων κ.ά.), καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης προτίμησε να κινηθεί θεσμικά! Ωστόσο, από τη μεριά της κυβέρνησης όχι μόνο δεν δόθηκε καμία πληροφορία για το θέμα, αντιθέτως πηγές έλεγαν ότι ετέθη στη συζήτηση.

Η συζήτηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης -η οποία ξεκίνησε με τον κ. Μητσοτάκη να προσφέρει στον κ. Ανδρουλάκη… πράσινο τσάι, παρότι αυτός ζήτησε ντολμαδάκια- ήταν εφ’ όλης της ύλης, κράτησε σχεδόν μιάμιση ώρα, ενώ και οι δύο πλευρές έλεγαν στο τέλος ότι ήταν παραγωγική και σημαντική. Τα εθνικά και τα γεωπολιτικά θέματα ήταν αυτά που συζητήθηκαν την περισσότερη ώρα, χωρίς ωστόσο καμία πλευρά να δώσει πληροφορίες, ενώ κοινός τόπος φάνηκε να βρέθηκε στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για το Δημογραφικό, στην αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των δικαστών και τη σύσταση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή, θέματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και για τα οποία εμφανίστηκε θετικός ο πρωθυπουργός. «Το Δημογραφικό είναι ένας μεγάλος εθνικός κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκε το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στον ANT1 πως δεν θα έθετε σε αυτή την πρώτη συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και αυτό επειδή, όπως είπε, δεν έχει ακόμη καταλήξει Στο πρόσωπο. Θετικά αξιολόγησε τη συνάντηση η κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «ήταν μια καλή και ειλικρινής συζήτηση» και τόνιζαν: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για σημαντικά ζητήματα, όπως το Δημογραφικό και το Στεγαστικό. Εγινε, τέλος, μια πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση».

Tο άρθρο 16

To θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης έχει σημασία εν όψει της έναρξης της διαδικασίας το 2025, και στην πρώτη αυτή συζήτηση εκτιμάται ότι ετέθη το άρθρο 16, την αναθεώρηση του οποίου επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας. Η Ν.Δ. θέλει επίσης τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ για τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Θετικά αξιολόγησε τη συνάντηση και το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρός του δήλωσε πως «ήταν μια παραγωγική συζήτηση για Τουρκία, ακρίβεια, Δυτικά Βαλκάνια, που έχουν υψηλό ενδιαφέρον για τη χώρα μας». «Εθεσα τις πάγιες προτάσεις μας και για το θέμα των τραπεζών και για το θέμα του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε» είπε και συνέχισε: «Μιλήσαμε επίσης για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και την πρόταση που έχουμε καταθέσει για να υπάρχει αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, όπως και για επιμέρους ζητήματα ενίσχυσης της διάκρισης των εξουσιών που δεν αφορούν τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως είναι η τριετία μεταξύ της αφυπηρέτησης των δικαστών και της επιλογής του σε κάποια δημόσια αξιώματα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν φάνηκε αρνητικός στη συναίνεση με την κυβέρνηση. Είπε όμως πως «η συναίνεση είναι ένα ταγκό που αφορά δύο. Θα λέμε τα “όχι” που πρέπει να πούμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και θα πούμε και τα “ναι” τα παραγωγικά, γιατί πρέπει να υπάρχει πεδίο συναίνεσης». Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, υπήρξε διαφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ, την golden visa και την έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, θέματα για τα οποία έχει καταθέσει νομοθετικές προτάσεις το Κίνημα. Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «θα στηρίξουμε το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ένας εθνικός στόχος που είχε θέσει η Μελίνα Μερκούρη».


Ειρωνεία και σκωπτικά σχόλια από τα κόμματα

Με μπόλικη δόση ειρωνείας υποδέχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τo πολυαναμενόμενο τετ α τετ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο να μιλά για επικοινωνιακό σόου. Μιλώντας στη Βουλή επί του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, «αν και μια χαρά συγκυβέρνησαν στο παρελθόν, τώρα προσπαθούν να δείξουν ότι είναι δίπολο, αλλά δεν είναι».

Αφού χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «αξιωματική αντιπολίτευση με αστερίσκο», κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να πει «αν θα κάνει μήνυση στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Δημητριάδη για τις υποκλοπές και αν θα συμφωνήσει στην πρόταση για την εκλογή του Χρήστου Ράμμου της ΑΔΑΕ στην Προεδρία της Δημοκρατίας». Σκωπτική υπήρξε η αναφορά και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία και σχολίασε όσα συζητήθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μπροστά από τις κάμερες και τους δημοσιογράφους.

«Η φτώχεια, η ανασφάλεια, η αγωνία για την επιβίωση είναι ψυχολογικό, η έμφυλη βία είναι βιολογικό και, κατά τα άλλα, βέβαια, ο πρωθυπουργός θα τα λύσει όλα με πράσινο τσάι, όπως είπε πριν από λίγη ώρα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλλον κάπως έτσι, με μαντζούνια δηλαδή, θα μας προτείνει να λύσει τα ζητήματα της κοινωνίας» σχολίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, συμπληρώνοντας πως «εμείς, επειδή ξέρουμε καλά ότι οι πολίτες και αξίζουν καλύτερα και δικαιούνται περισσότερα και μπορούν να ζήσουν μια αξιοβίωτη ζωή, τέτοια που την ονειρεύονται, δεν θα πάψουμε να είμαστε εδώ και με τις παρεμβάσεις μας να σας θέτουμε προ των ευθυνών σας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα