Δένδιας: Αιχμή του δόρατος η «Ατζέντα 2030» για αναδιάταξη της Αμυνας

Στην προώθηση της «Ατζέντας 2030» και στα πολλαπλά οφέλη που αυτή έχει για τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας εστίασε εκτενώς σε ακόμα μία δημόσια παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, σε άρθρο του που συμπεριλήφθηκε στην ειδική έκδοση «Turning Points – Global Agenda 2025», ο κ. Δένδιας τόνισε μεταξύ άλλων πως οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετασχηματίζονται δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, την εγχώρια παραγωγή και σε μια ολιστική προσέγγιση, με στόχο να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις και να ενισχύσουν τον περιφερειακό ρόλο της χώρας μας. Χαρακτηρίζοντας την «Ατζέντα 2030» αιχμή του δόρατος σε ένα ευρύτερο σχέδιο προβολής ισχύος και της αναδιάταξης συνολικά της άμυνας, ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε στο κείμενό του «ένα σχέδιο εθνικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση όχι μόνο μιας έμπρακτης αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και τυχόν απειλών που θέτουν σε κίνδυνο την ευμάρεια των πολιτών», προσθέτοντας πως αυτό «περιλαμβάνει την ικανότητα αντιμετώπισης κάθε είδους απειλής, είτε υβριδικής είτε συμβατικής, αντλώντας διδάγματα από τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις».

Aσταθές γεωπολιτικό περιβάλλον

Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, έκανε λόγο για «ένα ασταθές παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον», στο οποίο «η Ελλάδα οφείλει να ενισχύσει το αμυντικό της αποτύπωμα και να εδραιώσει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη». Το σχέδιο αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, «δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση της αμφισβήτησης της κυριαρχίας, αλλά επεκτείνεται με ενδεικτικά παραδείγματα αυτής της διευρυμένης αντίληψης την επιλογή της Ελλάδας ως έδρας του προγράμματος GOVSATCOM της Ε.Ε. και τη δημιουργία της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κεντρικό στοιχείο της νέας αμυντικής αρχιτεκτονικής θα είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, η «Ασπίδα του Αχιλλέα», την οποία περιέγραψε λεπτομερώς ως «ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα παρέχει αντιπυραυλική, αντιαεροπορική, αντι-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή κάλυψη. «Εξετάζεται η συμμετοχή στη ναυπήγηση φρεγατών Constellation με τις ΗΠΑ» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, που χαρακτήρισε κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχία του εγχειρήματος της «Ατζέντας 2030» την έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με προγράμματα για στέγαση, υγεία, αναβάθμιση εκπαίδευσης, αμοιβών και τη δημιουργία σύγχρονων οδών επαγγελματικής εξέλιξης.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του υπουργού και στις «αλλαγές στη θητεία, την εφεδρεία, την Εθνοφυλακή και την εθελοντική στράτευση γυναικών», που συμπληρώνουν, όπως υπογράμμισε, «το πλαίσιο της μεταρρύθμισης». «Με αυτές τις δράσεις», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας, «η Ελλάδα στοχεύει στον πλήρη εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, διασφαλίζοντας την κυριαρχία της και ενισχύοντας τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img