Ο γκουρού της ελληνικής διπλωματίας, στενός και πολύτιμος συνεργάτης του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών
Χαρακτηρίζεται ο πατέρας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο «Μεγάλος Μανιτού», όπως ήταν στα δημοσιογραφικά γραφεία το προσωνύμιό του, είχε πάντα τον τρόπο να διαπερνά τις δυσκολίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ακλόνητα επιχειρήματα, που άφηναν τους αντιπάλους… άναυδους, χωρίς δυνατότητα απάντησης. Οταν στις 08/07/1997 υπεγράφη η λεγόμενη «Συμφωνία της Μαδρίτης», πάντοτε ο Πέτρος Μολυβιάτης υπενθύμιζε ότι δεν πρόκειται για «Συμφωνία», ανατρέχοντας στον διπλωματικό τίτλο αυτής της συνεννόησης που στην πραγματικότητα ήταν μια «κοινή δήλωση» Σημίτη – Ντεμιρέλ.
Προκλήσεις
Απέναντι στις ανησυχίες για το γεγονός ότι με την «κοινή» αυτή δήλωση η Ελλάδα αναγνώριζε «ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο», ο γκουρού της ελληνικής διπλωματίας έλεγε: «Μην ανησυχείτε. Πρόκειται για μια κοινή – κοινότατη δήλωση»! Δυστυχώς οι επίγονοί του στο πηδάλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δούλοι συμφερόντων, ανυπόφοροι υπάλληλοι της γραφειοκρατίας και υπηρέτες της ενδοτικότητας, ούτε καν ασχολήθηκαν να στηρίξουν τη θέση της αποδόμησης της προδοτικής αυτής θέσης Σημίτη. Αντίθετα, ως πειθήνια όργανα της γενικότερης ανοησίας των ελληνικών κυβερνήσεων, κινήθηκαν στο πλαίσιο που έθετε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, όταν μετά την περίφημη «κοινή δήλωση» ανακοίνωνε ότι «η Τουρκία θα αξιοποιήσει τα δικαιώματά της που εκπορεύονται από διεθνείς συμφωνίες ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο Πέτρος Μολυβιάτης ήταν ο ειδικός σύμβουλος και εξ απορρήτων σύμβουλος τόσο του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στα μεταπολιτευτικά χρόνια της πρωθυπουργίας του όσο και του «μικρού» Κώστα Καραμανλή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που ανέκυπταν κατά την πρωθυπουργική του περίοδο 2004-2009 στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, με καταλυτική τη συμβουλευτική του δράση στο μακεδονικό ζήτημα και στην άρνηση της κυβέρνησης Καραμανλή να συναινέσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με άλυτο το ζήτημα της ονομασίας, που στοίχισε τελικά στον Κώστα Καραμανλή την εξασφάλιση επόμενης θητείας στην πρωθυπουργία της χώρας.
Στην πολυετή πορεία του, ο Πέτρος Μολυβιάτης διέτρεξε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας στο ελληνικό ΥΠΕΞ, περνώντας από κρίσιμες θέσεις ευθύνης, αρθείς στο ύψος της αποστολής του. «Ο Πέτρος Μολυβιάτης υπηρέτησε για δεκαετίες την πατρίδα από τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών, του βουλευτή Επικρατείας, του γενικού γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του διπλωμάτη σε κρίσιμες θέσεις, όπως στις πρεσβείες της Ελλάδας, στη Μόσχα και την Αγκυρα, καθώς και στις μόνιμες αντιπροσωπίες στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την εκδημία του. «Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Πέτρο Μολυβιάτη, ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία» σημειώνει χαρακτηριστικά στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σοφία
Με σεβασμό στο πρόσωπο του εκλιπόντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε στη σχετική δήλωσή του: «Διακεκριμένος διπλωμάτης, που τίμησε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, στενότατος και πολύτιμος συνεργάτης του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”, υπήρξε κυριολεκτικά μια σοφή, μετρημένη και εποικοδομητική ενσάρκωση της Μεταπολίτευσης, μιας περιόδου δεκαετιών που ξεκίνησε το 1974».
Είναι αλήθεια ότι η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα της χώρας, το κατά το δυνατόν ήπιο πολιτικό κλίμα και η συνετή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική του οφείλουν πολλά περισσότερα από όσα ξέρουμε. Συντετριμμένος δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Με άφατη οδύνη αποχαιρετώ τον ευπατρίδη Πέτρο Μολυβιάτη. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που κάθε Ελληνας δικαιούται να πει ότι η απώλειά του αφήνει πραγματικά ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη δημόσια ζωή του τόπου». Ο Πέτρος Μολυβιάτης δικαιολογεί τον τίτλο του ευπατρίδη της δημόσιας ζωής που άφησε στο πέρασμά του σπάνιο παράδειγμα υψηλού ήθους και πραγματικού και σεμνού πατριωτισμού.
«Ηταν ένας πραγματικός πατριώτης που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ανάδειξη, την προώθηση και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Α. Σαμαράς σημείωσε: «Ενας μεγάλος πατριώτης που υπηρέτησε με αυταπάρνηση τα κοινά». «Ενας ευπατρίδης της πολιτικής ζωής, που υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια τα εθνικά συμφέροντα» ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ. «Υπερασπίστηκε με θεσμική σοβαρότητα και προσήλωση τη διεθνή θέση της Ελλάδας» ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικοί πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, προερχόμενοι ακόμη κι από αντίπαλα στρατόπεδα, συμφωνούν: Ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, ήταν ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία.
Ανιψιός του Ηλία Βενέζη
Ο Πέτρος Μολυβιάτης γεννήθηκε το 1928 στη Χίο. Ανιψιός του Ηλία Βενέζη, από μικρός απέκτησε καλλιέργεια, στραφείς στα νομικά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και, εν συνεχεία, ακολούθησε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, με θητεία σε πολύ σημαντικές θέσεις, όπως στις μόνιμες αντιπροσωπίες της Ελλάδας στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες σε Μόσχα, Αγκυρα και Νότια Αφρική στην Πρετόριας. Διετέλεσε τρεις φορές υπουργός Εξωτερικών (2004, 2012, 2015) και, βεβαίως, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του ιδρυτή της Ν.Δ., πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή (1974-1980). Υπηρέτησε δύο φορές γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας (1980-1985 και 1990-1995) και τελικά βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (1996-2004).