Επαναβεβαιώθηκε το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι
«Σήμερα Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις»… H δήλωση αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι αντικατοπτρίζει το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επαναβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
- Από τον Πάνο Σώκο
«Εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, οι χώρες μας είναι πυλώνες σταθερότητας, με κοινές επιδιώξεις στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου με πρώτο το Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Κυπριακό, τη Γάζα, τη Συρία, τη Λιβύη, το Μεταναστευτικό και τα Ενεργειακά, ενώ υπέγραψαν διακήρυξη Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας – Αιγύπτου, στην οποία είχαν καταλήξει μετά τις εργασίες της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Οσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός απάντησε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν από τα Κατεχόμενα. Αφού ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τη διαχρονική στήριξή της στην προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε: «Ξέρουμε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου, αλλά συνολικά της ανατολικής Μεσογείου. Δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε προκλητικές δηλώσεις που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου. Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κοινές είναι οι θέσεις των δύο κρατών για τις εξελίξεις στη Συρία και ζήτησε να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ειδικότερα ότι και οι δύο χώρες είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ενός ενιαίου κράτους με συμμετοχή όλων των Σύρων και τόνισε ότι η Συρία θα πρέπει «να λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». Η αναφορά του αυτή έχει άμεση σχέση με την επιδίωξη της Τουρκίας για μία συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Συρία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Αναφερόμενος στη Γάζα, τόνισε: «Η Ελλάδα υποστηρίζει το αραβικό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας μόλις επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί μια ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη μέρα του πολέμου.
Διαβουλεύσεις
Σχετικά με την υπογραφή της διακήρυξης είπε: «Οι τακτικές διαβουλεύσεις τις οποίες αποφασίσαμε, τα μνημόνια τα οποία υπογράψαμε ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους σε πολλά πεδία, από την ενέργεια (σ.σ.: στη διακήρυξη αναφέρεται πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την υποστήριξη του διακυβερνητικού ενεργειακού οργανισμού της περιοχής, του EastMed Gas Forum, βοηθώντας το να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες μιας ταχύτερης στρατηγικής απανθρακοποίησης της Ευρώπης, χωρίς να θίγεται η βασική του αποστολή ως οργανισμού με επίκεντρό του το φυσικό αέριο) και τη ναυτιλία, μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά. «Ενα σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο συνδέει τις δύο χώρες. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το προσωπικό σας ενδιαφέρον -το τονίζω αυτό-, το οποίο έχετε επιδείξει για την προστασία της μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της». Από τη μεριά του ο Αλ Σίσι τόνισε: «Η στρατηγική μας σχέση με την Ελλάδα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ιστορική εμπιστοσύνη». Εκανε κι αυτός ειδική αναφορά στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, επισημαίνοντας πως έχει δεχθεί απειλές τα τελευταία χρόνια, και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας και πολυφωνίας στην Αίγυπτο. Σχετικά με τη διακήρυξη συνεργασίας, ξεχώρισε την ενέργεια και ειδικότερα τη συνεργασία για το φυσικό αέριο, τη διακρατική συμφωνία για την απασχόληση Αιγύπτιων εργατών γης στην Ελλάδα, καθώς και τη συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.
Ο Τασούλας υποδέχτηκε στην Ηρώδου Αττικού τον πρόεδρο της Αιγύπτου
Την πρώτη του συνάντηση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αρχηγό κράτους είχε χθες ο Κώστας Τασούλας, καθώς υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου «υπόδειγμα προς το διεθνές στερέωμα» και είπε πως «αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, στον οποίο εδώ και δεκαετίες η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες».
Είπε ακόμα πως οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να βελτιωθούν ακόμα πιο πολύ σε θέματα όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, ο πολιτισμός, ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου, λέγοντας πως ασκεί μεγάλη επιρροή, ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης, την επιστροφή των ομήρων «όπως και η δική μας χώρα ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός. Ο Αλ Σίσι υπογράμμισε πως το γεγονός ότι επισκέπτεται για πέμπτη φορά την Ελλάδα σημαίνει ότι «είναι παραδοσιακές και ιστορικές οι σχέσεις μας» και υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε πως το Κάιρο ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην περιοχή. «Η Αίγυπτος διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε, προσθέτοντας πως η συνεργασία των δύο χωρών αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής.