Τροπολογία ντροπής από την κυβέρνηση

Επιτρέπεται στους συγγενείς των πολιτικών προσώπων να έχουν εταιρίες στην αλλοδαπή, ενώ ανάβει πράσινο φως για συμμετοχή τους και σε offshore

Μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα οι «άριστοι» του Μεγάρου Μαξίμου κατέθεσαν αισχρή, απολύτως «φωτογραφική» τροπολογία-σκάνδαλο, η οποία επιτρέπει στους συγγενείς των πολιτικών προσώπων να έχουν εταιρίες σε αλλοδαπές χώρες, αλλά και ανάβει εμμέσως -πλην όμως πολύ σαφώς- πράσινο φως ώστε να εμπλακούν και με εξωχώριες, νομιμοποιώντας απολύτως τη συμμετοχή τους σε αυτές!

Η κυβέρνηση -και συγκεκριμένα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών- θέλησε να περάσει εν κρυπτώ και παραβύστω την επαίσχυντη τροπολογία με έναν και μόνο στόχο: να επιτρέψει στους/στις συζύγους, στους γονείς και στα παιδιά των κυβερνητικών και «γαλάζιων» στελεχών να ιδρύσουν αλλοδαπές εταιρίες. Εξάλλου, σχετικά μπλεξίματα είχαν κατά το παρελθόν αρκετοί κορυφαίοι της Ν.Δ., προεξάρχοντος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς, μεταξύ πολλών άλλων, είχε καταγγελθεί η ιδιοκτησιακή σχέση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι με γαλλική εταιρία. Με τη ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια αργά χθες το βράδυ, τροποποιούνται οι περιορισμοί συμμετοχής σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή για συζύγους και συγγενείς πρώτου βαθμού πολιτικών προσώπων.

Οι δικαιολογίες που προβάλλει η κυβέρνηση για να περάσει την επαίσχυντη διάταξη είναι τουλάχιστον αστείες, καθώς προτάσσει την ανάγκη «εξορθολογισμού» των απαγορεύσεων συμμετοχής σε αλλοδαπές εταιρίες συζύγων ή συγγενών πρώτου βαθμού πολιτικών προσώπων, με στόχο την επίτευξη της «αναγκαίας δίκαιης ισορροπίας ως προς τους θεμιτούς περιορισμούς στην οικονομική τους δραστηριότητα».

Τι αναφέρει

Αναλυτικά, με την τροπολογία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, διατηρείται η οριζόντια απαγόρευση της συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε εταιρίες με έδρα αλλοδαπή. Οσον αφορά, ωστόσο, τους συζύγους, εν διαστάσει συζύγους, πρόσωπα τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τους πρώτου βαθμού συγγενείς, καθώς και κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ενεργεί για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή των πολιτικών προσώπων, ο ανωτέρω σημαντικός περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας χρήζει εξορθολογισμού, σύμφωνα με τη ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή, η τροπολογία δεν αίρει μόνο την απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρίες αλλοδαπής. Εμμέσως, διασφαλίζει την εμπλοκή των στενών συγγενικών προσώπων σε offshore, δεδομένου πως ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει πως μια εταιρία με έδρα στο εξωτερικό δεν σχετίζεται με εξωχώριες εταιρίες. Είναι χαρακτηριστικό πως στη ρύθμιση δεν υπάρχει καμία απολύτως σημείωση ή όρος μη σύνδεσης της εταιρίας του συγγενικού προσώπου με εταιρίες που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους. «Πόσο πιο απροκάλυπτα και φωτογραφικά να νομοθετήσει κανείς;» διερωτούνταν στον διάδρομο βουλευτές.

Αντιδράσεις

Πάντως, τα ανακλαστικά της αντιπολίτευσης στην τροπολογία δεν υπήρξαν και ακαριαία, καθώς πέρασαν αρκετές ώρες προκειμένου να υπάρξει αντίδραση. Μάλιστα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, ενώ, όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το βάρος της κριτικής σήκωσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι στη Βουλή. «Καταθέσατε νύχτα την τροπολογία. Τι εμπαιγμός του Κοινοβουλίου είναι αυτός για πολλοστή φορά! Ποια είναι τα πρόσωπα για τα οποία νομοθετείτε; Για ποιους νομοθετείτε εν κρυπτώ μέσα στο σκοτάδι της νύχτας;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, καταγγέλλοντας πως οι οικογενειακές σχέσεις χρησιμοποιούνται ως πλυντήριο και ανοίγει παραθυράκι ώστε κάποιοι να έχουν συμφέροντα μέσω τρίτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, με την τροπολογία αποδυναμώνεται σοβαρά ο μηχανισμός ελέγχου διαφάνειας, κάνοντας λόγο για σοβαρή και επικίνδυνη υποχώρηση στον τομέα της διαφάνειας και της πρόληψης της διαφθοράς.

«Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την ίδρυση και διοίκηση εταιριών στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα (διά συζύγων, τέκνων και γονέων των πολιτικών προσώπων)» κατήγγειλε την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 θέλησε να προσδιορίσει τον ασαφή όρο “εξωχώριες
εταιρείες”, που προϋπήρχε στο νομοθέτημα, και να τον προσαρμόσει στα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη. Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., στα μουλωχτά, αίρει την απαγόρευση που ίσχυε τα τελευταία 9 χρόνια, και για τον κ. Φλωρίδη είναι απλά… Τετάρτη».

«Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, όχι για τη διαφάνεια, αλλά για μεγαλύτερη σχέση των πολιτικών με τα οικονομικά συμφέροντα» σημείωσε την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος σχολίασε πως με τη ρύθμιση «δεν θα μπορεί να έχει offshore ο βουλευτής, αλλά θα μπορεί η σύζυγός του. Ποιους πολιτικούς θέλετε να καλύψετε; Κάπου αποσκοπείτε, και σίγουρα όχι στο κοινό καλό! Ποιον κοροϊδεύετε, κύριοι;», καταγγέλλοντας πως συνειδητά και απροκάλυπτα αποδυναμώνεται ο θεσμός της διαφάνειας και του ελέγχου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img