Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάλειψε όρους-κλειδιά, όπως «Τουρκία» ή «Κεμάλ Ατατούρκ», από το πρωθυπουργικό μήνυμα για τη μαύρη επέτειο του Ποντιακού Ελληνισμού
Με φόντο τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο πολιτικός κόσμος εξέδωσε μηνύματα για τα δραματικά γεγονότα της θηριωδίας των Νεοτούρκων, που σημάδεψαν ανεξίτηλα την Ιστορία της χώρας. Ανάμεσα στις ανακοινώσεις των πολιτικών ιδιαίτερα αρνητική εντύπωσε προκάλεσε η λιτή γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος χρησιμοποίησε μόλις 130 λέξεις για να αναφερθεί σε αυτή τη μαύρη επέτειο.
Το πιο εξοργιστικό όμως ήταν ότι σε αυτό το σύντομο κείμενο δεν υπήρξε καμία αναφορά σε λέξεις όπως «Γενοκτονία», «Τουρκία» ή «Κεμάλ Ατατούρκ». «Οι Πόντιοι χτυπήθηκαν αλλά δεν ηττήθηκαν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως δεν θεώρησε απαραίτητο να ονοματίσει ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Φαίνεται πως το τραγικό γεγονός της θυσίας των Ελλήνων του Πόντου υποτάσσεται στον φόβο του Μεγάρου Μαξίμου να μη διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» με την Αγκυρα.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παύλου Χριστίδη, τόνισε ότι «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», ενώ πρόσθεσε ότι δεν ξεχνιούνται όσοι «έζησαν τον τρόμο, τον διωγμό, τη Γενοκτονία, αλλά δεν λύγισαν και ο Ελληνισμός τούς τιμά και θα τους τιμά πάντοτε». «Δεν μένουμε μόνο στη μνήμη. Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να ανταποδώσει το ελάχιστο στον Ποντιακό Ελληνισμό» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Καραμέρος, καταθέτοντας οκτώ προτάσεις, προκειμένου η ελληνική Πολιτεία να ανταποδώσει το ελάχιστο στον Ποντιακό Ελληνισμό και στη συμβολή του στην Ελλάδα. Το δικό του μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έστειλε και ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Ο αγώνας μας για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζεται αδιάκοπος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. «Δεν ξεχνάμε! Τιμάμε τη μνήμη των 353.000 Ποντίων θυμάτων της Γενοκτονίας, που αποτέλεσε μέρος της τριπλής Γενοκτονίας Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους του Κεμάλ» τόνισε στο μήνυμά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων η Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση. Μετά το πέρας των ομιλητών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ το βράδυ η πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων φωταγωγήθηκε με το λογότυπο με το αρχικό γράμμα της αγγλικής λέξης «Genocide», το γράμμα G, ως ένδειξη πένθους για τα θύματα της Γενοκτονίας.
Εκδηλώσεις μνήμης σε κλίμα συγκίνησης
Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα κορυφώθηκαν χθες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Οι εύζωνες, θέλοντας να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποίησαν την αλλαγή φρουράς φορώντας ποντιακή στολή και καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα. Παράλληλα, το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων πριν από 106 χρόνια, μέσω των οπτικοακουστικών και έντυπων μέσων που προέβαλαν την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και την τραγική του κατάληξη. Το ενημερωτικό περίπτερο που στήθηκε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό στην πλατεία Συντάγματος άρχισε τη λειτουργία του στις 13 Μαΐου και ήταν ανοιχτό έως χθες.
Στη Θεσσαλονίκη
Με τη σειρά της η Θεσσαλονίκη τίμησε και φέτος την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στον χώρο του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ο δήμος άναψε τη «Φλόγα της Μνήμης» για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας της τουρκικής θηριωδίας, ενός εγκλήματος που ζητά δικαίωση. Το ίδιο βράδυ, το δημαρχείο Καλαμαριάς φωταγωγήθηκε κόκκινο, στο χρώμα του αίματος, και άναψαν κεριά που σχημάτισαν τον αριθμό 353.000, στη μνήμη των αθώων θυμάτων.
Τέλος, χθες, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, υπό τους ήχους ποντιακής λύρας στο μνημείο του Πόντιου Ακρίτα, επί της κεντρικής οδού Κομνηνών. Ακολούθησαν ο χαιρετισμός του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και των εκπροσώπων των ποντιακών σωματείων, καθώς και κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν στις 25 Μαΐου, με την εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές», με την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού να πλημμυρίζει από ποντιακές μελωδίες και τραγούδια μνήμης. Με μια εντυπωσιακή και ταυτόχρονα συγκινητική λαμπαδηδρομία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νεάπολη Βοΐου, στην Κοζάνη.