Σκάνδαλο Novartis: Η δικογραφία αφορά 40 εταιρίες και φυσικά πρόσωπα
Σαν βόμβα έσκασε χθες στο ακροατήριο της δίκης των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για το σκάνδαλο Novartis η ενημέρωση από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος προς το δικαστήριο ότι υπάρχει δικογραφία με στοιχεία «ΑΒΜ ΕΟΕ 175/2024» στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά 40 και πλέον εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η κυρία Νικολοπούλου, σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης και η σύζυγός του Χριστίνα Φαρμάκη, για διερευνώμενη κακουργηματική φοροδιαφυγή που αφορά την περίοδο 2006-2017.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κυρία Νικολοπούλου – Στουρνάρα, οι εταιρίες είναι οι «Mindwork» και «Mindview» και σε ό,τι αφορά το ζεύγος Μανιαδάκη – Φαρμάκη είναι οι «Χρυσάνθη Φαρμάκη και ΣΙΑ ΕΕ» με διακριτικό τίτλο «MEDICAL ECONOMICS AND MANAGEMENT MEM», και «Εύρωστον ΕΕ». Αυτό που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι το γεγονός πως η δικογραφία αυτή, σύμφωνα με το πιστοποιητικό πορείας που έλαβε το δικαστήριο, είναι σε εξέλιξη, αλλά κινείται με αργούς ρυθμούς και ενδεχόμενα αδικήματα τα οποία υπήρξαν την περίοδο έως το 2010 έχουν παραγραφεί. Αλλά όχι τα επόμενα έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις καταθέσεις του ο Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας και πρώην σύμβουλος υπουργών Υγείας την περίοδο 2011-2015, είχε διαβεβαιώσει το δικαστήριο πως δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με τις φορολογικές Αρχές της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με έψαξαν όσο κανέναν άλλον και δεν βρήκαν τίποτα. Εχω περάσει από οκτώ ελέγχους από κάθε θεσμικό όργανο και όλοι ήταν απαλλακτικοί». Ο ίδιος στο άκουσμα αυτής της προκαταρκτικής εξέτασης φάνηκε εμφανώς αιφνιδιασμένος και δήλωσε άγνοια.
Νωρίτερα, σε ερωτήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Φιλίστορα Δεστεμπασίδη για το αν είχε κάνει συμβάσεις εργασίας με φαρμακευτικές εταιρίες, απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια, λέγοντας «μπορεί ναι, μπορεί και όχι» ή «δεν θυμάμαι». Τέλος, σε ερώτηση για το αν διοργάνωνε και διοργανώνει συνέδρια η εταιρία της κυρίας Νικολοπούλου – Στουρνάρα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στην οποία είναι καθηγητής απάντησε καταφατικά, «χρεώνοντας» όμως την απόφαση αυτή στον καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλο, ο οποίος έχει πεθάνει από τον Απρίλιο του 2022. Τέλος, σε ερώτηση αν πληρώθηκε ως ομιλητής στα συνέδρια αυτά από την εταιρία της κυρίας Νικολοπούλου – Στουρνάρα είπε πως δεν θυμάται.