Ένοχη σιωπή Κυριάκου για το τουρκολιβυκό

Ισχυρίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «εξαιρετικά θετικές» για την Ελλάδα στο Μεταναστευτικό!

Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το νέο πλήγμα κατά των ελληνικών συμφερόντων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, που επιφέρει το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης. Την ώρα που η προφανέστατα παράνομη και ανυπόστατη συμφωνία οδεύει προς επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας δεν λένε τίποτα για την ταμπακιέρα, για το γεγονός δηλαδή ότι με βάση αυτό το μνημόνιο η Τουρκία θα διεξάγει εις βάθος γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες σε κρίσιμες και πολλά υποσχόμενες υπεράκτιες περιοχές, με τη χώρα μας να παρακολουθεί ως θλιβερός θεατής.

Η κυβέρνηση ωστόσο περί άλλα τυρβάζει, αποσιωπώντας πως η εξωτερική πολιτική ασκείται επί του πεδίου και όχι επί των γελοίων δικαιολογιών που μετέρχεται, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο ισχυρίστηκε πως οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «εξαιρετικά θετικές» για την Ελλάδα, τόσο στο μέτωπο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσο και σε εκείνο του Μεταναστευτικού, και πως εξαιτίας αυτών των εξελίξεων είχαμε τις πρόσφατες «σπασμωδικές αντιδράσεις», όπως τις αποκάλεσε, γύρω από το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Φαίνεται, η δράση προκαλεί αντίδραση, το θυμόμαστε εξάλλου και το καλοκαίρι του 2020, όταν οριοθετήσαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως οι αντιδράσεις της Λιβύης οφείλονται σε έναν βαθμό στο ότι η Ελλάδα ασκεί στο πεδίο τα κυριαρχικά της δικαιώματα με έρευνες για κοιτάσματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ με τη δρομολόγηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και με την παρουσία μας στην προστασία των νότιων θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας από τις συμμορίες των διακινητών, όπως είπε, προχωρώντας μάλιστα σε συστάσεις, σχολιάζοντας: «Ας μη θορυβούνται ορισμένοι καθ’ έξιν ανησυχούντες εντός των συνόρων και κυρίως ας μην ετεροπροσδιορίζουμε πάντα τις δικές μας θέσεις με βάση τα επιχειρήματα που διακινούν οι γείτονές μας».

Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Μητσοτάκης όμως είναι αν τελικά οι εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ελληνικά οικόπεδα νοτίως της Κρήτης θα προχωρήσουν στις έρευνες. Ανάλογες δικαιολογίες προέβαλε και ο υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι χωρίς έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και «δίχως καμία απολύτως επίδραση», «όσοι και να το υπογράψουν και να το κυρώσουν», επιμένοντας πως η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πεδίο και όχι με ρητορείες και αοριστολογίες.

«Είμαστε υπέρ της σχέσης καλής γειτονίας με τη Λιβύη, έχουμε καλέσει για εκκίνηση της συζήτησης για οριοθέτηση. Επιδίωξή μας είναι η λύση οριοθέτησης που θα στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου Μάριου Σαλμά, προβάλλοντας κι εκείνος, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το επιχείρημα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει τη χώρα μας.

Ο ίδιος πάντως υποστήριξε πως θα ταξιδέψει στη Λιβύη για να διαχειριστεί το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών. Οπως υποστήριξε δε, η επίσκεψή του στη χώρα είναι προγραμματισμένη και όχι εσπευσμένη. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης πάντως ήρθε σε ρήξη και με τον Αλέξανδρο Καζαμία της Πλεύσης Ελευθερίας για τη διένεξη Ισραήλ – Ιράν, απορρίπτοντας τα περί διγλωσσίας και κατηγορώντας τον βουλευτή πως πήρε σαφή θέση υπέρ του Ιράν, καθώς και πως ασκεί αντιπολίτευση στη χώρα. «Ακούσαμε αοριστολογίες και βαθύτατη κινδυνολογία. “Θέτετε σε κίνδυνο τη χώρα με τη στάση της;” Τι εννοείτε; Να έχετε αυτοσυγκράτηση όταν μιλάτε για κινδύνους» τόνισε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα