Την εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας, μετά το επεισόδιο εις βάρος υπαλλήλου στο αεροδρόμιο το 2024
Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Λευτέρη Αυγενάκη εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας μετά το επεισόδιο χειροδικίας εις βάρος υπαλλήλου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη στα τέλη Ιουνίου του 2024. Οπως έγινε γνωστό, ο ίδιος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε με υπόμνημα την άρση της ασυλίας του κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής. Η απόφαση της επιτροπής λήφθηκε ομόφωνα και πλέον η υπόθεση περνά στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα αποφανθεί, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού και της στάσης του βουλευτή. Το επεισόδιο που προκάλεσε την κοινοβουλευτική κινητοποίηση εκτυλίχθηκε το πρωί της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024, στις 10.00, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», συγκεκριμένα στην πύλη αναχώρησης πτήσης προς Ηράκλειο. Ο βουλευτής έχασε την πτήση του λόγω σύγχυσης με την πύλη, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το όνομά του από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου. Η αντίδρασή του ωστόσο ξέφυγε από τα όρια, αφού σε έξαλλη κατάσταση χειροδίκησε εις βάρος υπαλλήλου της πύλης, τον οποίο φέρεται ότι χαστούκισε, ενώ στη συνέχεια προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στον χώρο.
Ακόμα σοβαρότερες διαστάσεις πήρε η υπόθεση, όταν παρενέβησαν αστυνομικοί του αερολιμένα για να ηρεμήσουν την κατάσταση. Σύμφωνα με καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων, ο Λευτέρης Αυγενάκης τούς επιτέθηκε λεκτικά, απειλώντας τους με δυσμενή μετάθεση και επικαλούμενος τη βουλευτική του ασυλία, γεγονός που πυροδότησε έντονη κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες επιβατών που φέρεται να επιβεβαιώνουν την ένταση και τη βίαιη συμπεριφορά του βουλευτή.
Οπως ήταν φυσικό, η υπόθεση είχε και πολιτικές συνέπειες, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για κατάχρηση εξουσίας, προσβολή των θεσμών και απαράδεκτη επίκληση ασυλίας για την αποφυγή ευθυνών, ενώ ζήτησαν την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και παραδειγματική αντιμετώπιση. Η υπόθεση πλέον οδεύει προς τη Βουλή, όπου οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν τη δικαστική διερεύνηση του περιστατικού.