Αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν θα γίνει έλεγχος, γιατί έτσι θέλει η Ν.Δ., που έχει την πλειοψηφία
Δεν είναι μόνο η αντίληψη που έχει ο Αδωνις Γεωργιάδης για τη δημοκρατία (που είναι λίγο πολύ γνωστή) και τη Δικαιοσύνη, αλλά είναι και η αντίληψη που έχει η ίδια η κυβέρνηση για τη δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός τον διατηρεί ακόμα στη θέση του και δεν του έδειξε την πόρτα της εξόδου, μετά τις απαράδεκτες, αδιανόητες και αντιδημοκρατικές δηλώσεις που έκανε προχθές το βράδυ για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες δείχνουν το αυταρχικό πρόσωπο όχι μιας κυβέρνησης, αλλά ενός καθεστώτος! Oύτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Υγείας είπε πως ό,τι και να λέει η Ευρωπαία εισαγγελέας, ποινικές ευθύνες δεν υπάρχουν και έλεγχος για τέτοιες ευθύνες δεν πρόκειται να γίνει, γιατί έτσι θέλει η Ν.Δ., που έχει και την πλειοψηφία. Οπότε… συζήτηση κομμένη!
Λογική άλλης εποχής
Μιλώντας στο κανάλι Action24 την Τρίτη το βράδυ είπε: «Δεν έχει δικαίωμα η Ευρωπαία εισαγγελέας να μας πει αν θεωρεί ένοχο τον Βορίδη ή τον Αυγενάκη. Ξέρετε τι δικαίωμα έχει μόνο; Λέει “δείτε αν θέλετε να το ελέγξετε”. Ποιος έχει στο Σύνταγμα την αρμοδιότητα να δει αν πρέπει να ελεγχθούν; Η Βουλή. Τι λέει η Βουλή, δηλαδή η πλειοψηφία της; Ποιος είναι η πλειοψηφία της; Η Ν.Δ. Τι αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία; Οτι δεν θέλει να ελεγχθούν. Τέλος». Λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μιας άλλης εποχής, κατά την οποία η δημοκρατία ήταν «στον γύψο», την οποία ίσως να νοσταλγεί ο κ. Γεωργιάδης.
Δεν είναι τυχαία η δήλωση του υπουργού Υγείας. Εντάσσεται πλήρως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να συγκαλύψουν με το «έτσι θέλω» αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, διαχέοντας τις ευθύνες στο μακρινό παρελθόν, σε ακόμα μία προσπάθεια να κρατηθούν στην εξουσία ποδοπατώντας θεσμούς. Κι αυτήν τη βρόμικη δουλειά ανέλαβε ξανά ο πάντα πρόθυμος Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι είχε πει λίγο μετά τον θάνατο 57 ανθρώπων στα Τέμπη το εξής για τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Αντί να ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν πραγματικά τους Ελληνες, ασχολούνται με πράγματα που δεν αφορούν κανέναν, παρά μόνο τον μικρόκοσμό τους. Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους 100 συμπολίτες μας, άμα τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για την εξεταστική ή την προκαταρκτική επιτροπή για τα Τέμπη;». Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, και ενδιαφέρονται και θυμούνται ακόμα!
Πρόκληση Αυγενάκη, που ζητάει και τα ρέστα
Από τον εκβιασμό του Μάκη Βορίδη στην κυβέρνηση για να μη συμφωνήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ευνοήθηκε και ο Λευτέρης Αυγενάκης, για την τύχη του οποίου στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν ενδιαφέρονταν και πολύ! Επομένως, όχι μόνο είναι απολύτως ευχαριστημένος από την εξέλιξη, αλλά επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, την οποία με πρωτοφανές θράσος κατηγόρησε για μικροκομματική εκμετάλλευση. «Ορθώς η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος από το 1998 έως και σήμερα, με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του οργανισμού» τόνισε για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο βουλευτής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και παρά τις μεγάλες δικές του ευθύνες επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, που πρότεινε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, λέγοντας: «Aμέσως διαπιστώνει κανείς την αοριστία, την εύκολη γενίκευση και την απουσία στοιχείων που να παρουσιάζουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος. Θεωρώ ότι η ανάγκη μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος ΟΠΕΚΕΠΕ τούς εμποδίζει να αναγνωρίσουν ότι ουδέν μεμπτό έχω διαπράξει κατά την άσκηση των καθηκόντων μου».
Βουλή: «Οχι» στην ασυλία των 14 «γαλάζιων» μετά τη μήνυση Καρυστιανού
Νερό στον μύλο της πολιτικής έντασης ρίχνει το αίτημα άρσης ασυλίας των 14 «γαλάζιων» μελών της προανακριτικής Τριαντόπουλου από μήνυση της Μαρίας Καρυστιανού για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και εσχάτη προδοσία, το οποίο απορρίφθηκε ύστερα από οξεία σύγκρουση στην Ολομέλεια. Είπαν «όχι» 158 βουλευτές της Ν.Δ., όπως και οι ανεξάρτητοι Δημήτρης Κυριαζίδης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς και Αρετή Παπαϊωάννου, ενώ 76 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, όπως και οι ανεξάρτητοι Αθηνά Λινού και Ευάγγελος Αποστολάκης, δήλωσαν «παρών». Υπήρξαν, ωστόσο, 36 βουλευτές από Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας όπως και αρκετοί ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τους «Σπαρτιάτες», αλλά και προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας.
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
Η Ν.Δ. επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση, ιδίως στο ΠΑΣΟΚ, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη να λέει μάλιστα, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, πως η στάση του ταιριάζει με εκείνη κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή. Οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους μήνυσε η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023, υποστήριξαν πως το Σύνταγμα προστατεύει την ψήφο και τη γνώμη των βουλευτών. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μάντζος υποστήριξε πως το κόμμα του δεν μπορεί να υπερψηφίσει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και μάλιστα με όρους εσχάτης προδοσίας και κατάχρησης εξουσίας, ωστόσο σχολίασε πως η παραβίαση του Συντάγματος δεν είναι μέρος των βουλευτικών καθηκόντων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο να καταγγέλλει πως στην προανακριτική Τριαντόπουλου τελέστηκε συνταγματική εκτροπή, για την οποία οι 14 βουλευτές έχουν πολιτική ευθύνη. «Μιλήσατε για ντροπιαστική δίωξη. Να ντρέπεται η κυρία Καρυστιανού που το παιδί της επέζησε και μετά κάηκε ζωντανό;» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ, απαντώντας, ο Δημήτρης Καιρίδης κάρφωσε τόσο την ίδια όσο και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας προς τα «πράσινα» έδρανα: «Μεταξύ της φαιδρότητας και της σοβαρότητας, μεταξύ της προλαλήσασας και του ορθού λόγου, πρέπει να διαλέξετε, δεν μπορείτε να πατάτε σε δύο βάρκες».