Πάει… περίπατο (;) η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Ακατανόητη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, υποστηρίζει η καθηγήτρια Κυβέλου – Χιωτίνη

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα δίχως σημασία αλλά και με επικίνδυνες υποχωρήσεις σε σχέση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης μόλις έναν χρόνο πριν. Αυτό είναι το κράμα που αναδύεται μετά το πανηγυρικό κλίμα που θέλησε να καλλιεργήσει το Μέγαρο Μαξίμου για τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα και εξήγγειλε περιχαρής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην κυβέρνηση δεδομένα αναζητούν τρόπους να ορθώσουν ένα θετικό αφήγημα, όπου κι αν αυτό μπορεί να προκύψει, και δεν δίστασαν να εμπλέξουν σε αυτήν την επιχείρηση προπαγάνδας τα εθνικά κεκτημένα της χώρας.

Οντας μετρ στην προπαγάνδα και την αντιστροφή της πραγματικότητας, στο κυβερνών κόμμα χαρακτήρισαν περίπου ιστορική επιτυχία όσα εξαγγέλθηκαν στο πεδίο των θαλάσσιων πάρκων, όμως αυτό που συνέβη είναι η πλήρης απεμπόληση των πάντων. Η καθηγήτρια Στέλλα Κυβέλου – Χιωτίνη, σχολιάζοντας σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον 98,4 τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, επισήμανε με έντονο προβληματισμό το ακατανόητο της ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ σε απάντηση της αντίδρασης του τουρκικού, και ειδικότερα ότι τα ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο έχουν επικυρωθεί οριστικά με τις διεθνείς συμβάσεις.

«Τι σημαίνει αυτό το “οριστικά”; Δηλαδή τα χωρικά μας ύδατα είναι τα 6 ν.μ. και όχι το δικαίωμά μας για επέκταση έως τα 12 ν.μ.; Είναι απορίας άξιο τι περιγράφουν αυτά τα θαλάσσια πάρκα που χθες εξαγγέλθηκαν, γιατί τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι μόνο τουρισμός» επισήμανε η εμπειρογνώμονας και καθηγήτρια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γαλάζιας Οικονομίας και Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η σύγκριση μάλιστα σε σχέση με τους χάρτες που παρουσίαζε πέρυσι το Μέγαρο Μαξίμου υποδηλώνουν τη «δειλή» επέκταση της χώρας, με ψηφοθηρικά κριτήρια και όχι με κινήσεις ουσίας. Επιπλέον, η κυρία Κυβέλου – Χιωνίτη, καταρρίπτοντας με κρότο τις πολυδιαφημισμένες κυβερνητικές ενέργειες, υπογράμμισε, με την ιδιότητα της γεωγραφικής εμπειρογνώμονα στην Ε.Ε. για την ανατολική Μεσόγειο, ότι «στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός μας είναι ακόμη στον “αέρα”, άρα ανύπαρκτος, ενώ αυτός θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημά μας, μέσα στον οποίο θα έπρεπε να ενταχθούν και τα θαλάσσια πάρκα σε μια ολοκληρωμένη αντίληψη της χώρας με γεωστρατηγικό βάθος».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις