Ανακοίνωση-κόλαφος της Ενωσης για την επιλογή των νέων αντιπροέδρων σε Αρειο Πάγο, ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο
Με φόντο τις πρόσφατες κρίσεις για την επιλογή των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων ξέσπασε νέα σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Κερασάκι στην τούρτα υπήρξαν οι ανακοινώσεις των ονομάτων των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να εμφανίζεται επιθετική, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως «ακυρώνει στην πράξη» τον νόμο που η ίδια ψήφισε το 2024.
Η επίμαχη ανακοίνωση, που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, κάνει λόγο για «επικοινωνιακό ελιγμό». Πρώτα ψήφισε έναν νόμο για μυστική ψηφοφορία στα ανώτατα δικαστήρια με ευρωπαϊκές πιέσεις, και τώρα τον εφαρμόζει κατά το δοκούν, αγνοώντας τις επιλογές των ίδιων των ανώτατων δικαστών. «Δεν έχουμε ανάγκη νόμο που αξιοποιείται a la cart. Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση-κόλαφο.
Απάντηση
Το γάντι που του έριξε η Ενωση σήκωσε, και μάλιστα από βήματος Ολομέλειας, ο Γιώργος Φλωρίδης. Απαντώντας στην ανακοίνωση που εξεδόθη αλλά και στις σχετικές αιτιάσεις μέρους της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως «ευτυχώς, η χώρα διαθέτει Σύνταγμα», σύμφωνα με το οποίο την αποκλειστική αρμοδιότητα για την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης έχει το υπουργικό συμβούλιο. Υποστήριξε, δε, πως οι πρόσφατες αποφάσεις που ελήφθησαν κινούνται «εντός των ορίων» που περιγράφουν ο νόμος και η πρόταση της Βουλής. Κλιμακώνοντας την επίθεση στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Γιώργος Φλωρίδης σχολίασε πως ορισμένοι επιθυμούν να καταργηθούν η Βουλή και η κυβέρνηση.
«Από κράτος συντεταγμένης πολιτείας να πάμε σε κράτος δικαστών. Δεν μπορεί να αυτονομηθεί από τις άλλες δύο η δικαστική εξουσία, γιατί τότε πάμε σε άλλου είδους καθεστώς, που δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο στην οποία οι ηγεσίες της Δικαιοσύνης να εκλέγονται από τους δικαστές και δεν υπάρχει πουθενά εξουσία που να μην έχει έμμεση νομιμοποίηση στη λαϊκή κυριαρχία. Οπως επέμεινε, εκτοξεύοντας πύρινα βέλη στην Ενωση, «όλες οι αλλαγές έγιναν με πίστη και τήρηση του Συντάγματος. Δεν είναι επιλογές που αφορούν επαγγελματικό σωματείο, αλλά ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Η χώρα έχει ακόμα Σύνταγμα γιατί κάποιοι πιστεύουν πως δεν πρέπει να τηρηθεί και να επιβληθούν συσχετισμοί. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό».