Κιρ Στάρμερ: Ανθέλληνας, όπως και οι προκάτοχοί του!

-

Ο Στάρμερ με το υποκριτικό και φιλοτουρκικό παιχνίδι του και ο Μερτς αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο, δίνοντας ευρωπαϊκά μαχητικά στην Αγκυρα, με την Αθήνα να παρακολουθεί ως θεατής

Ολόκληρη η Δύση στρέφεται μαζικά υπέρ της Τουρκίας. Ε.Ε. και Βρετανία, υποτίθεται σύμμαχοί μας, βάζουν τον Ερντογάν σε ρόλο εγγυητή της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ποντάρουν στην Αγκυρα για να στηρίξει οποιαδήποτε μελλοντική ευρωπαϊκή, μεταπολεμική δύναμη σταθεροποίησης στην Ουκρανία. Τον βασικό ρόλο ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα έχει, όπως πάντα, η Βρετανία, με τη Γερμανία της Ε.Ε. να κρύβεται υποκριτικά πίσω από το Λονδίνο.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θεατή, η Ελλάδα αφήνεται στον ρόλο ενός μικρού κι ανίσχυρου έθνους, που δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την κυριαρχία της, την ίδια ώρα που οι «σύμμαχοί» της πολλαπλασιάζουν τη στρατιωτική και γεωπολιτική ισχύ της Τουρκίας. Με τέτοιους συμμάχους, όμως, όπως η Βρετανία, τι να τους κάνεις τους εχθρούς

Ο Στάρμερ περιέγραψε προχθές το deal με την Τουρκία για τα 20 μαχητικά ευρωπαϊκής συμπαραγωγής ως «μια νίκη για τους Βρετανούς εργαζομένους, μια νίκη για την αμυντική μας βιομηχανία και μια νίκη για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ». Η μοναδική ηττημένη είναι η χώρα μας. Για τα 40 Eurofighters, που σηματοδοτούν τη «νέα εποχή στη Γαλάζια Πατρίδα», σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο καγκελάριος Μερτς της Γερμανίας αγνόησε την Ελλάδα, με την κωμική δικαιολογία ότι η Τουρκία έδωσε «διαβεβαιώσεις πως θα χρησιμοποιηθούν μόνο στο πλαίσιο αλληλεγγύης στους κόλπους του ΝΑΤΟ, και όχι εναντίον άλλου μέλους της συμμαχίας». Πάλι το Βερολίνο διαλέγει την Αγκυρα σε βάρος της Αθήνας.

Στο να ξεπεραστούν, έστω και τυπικά, οι δυσκολίες των «συμμάχων» να γιγαντώσουν την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας μοιραίο ρόλο έπαιξε και το «Σύμφωνο Φιλίας» που υπέγραψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ερντογάν, δίνοντας έτσι την έγκρισή του στην ενδυνάμωση της Τουρκίας. «Είμαι περήφανος που τα βρετανικά Typhoon θα αποτελέσουν ζωτικό μέρος της τουρκικής αεροπορίας για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς υπερασπίζεστε τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ για το καλό όλων μας» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον Ερντογάν.

Κάθε κανονική χώρα στη θέση της Ελλάδας θα ενημέρωνε ξεκάθαρα τους υποτιθέμενους συμμάχους της ότι παύει να θεωρείται δεδομένη, αν συνεχίσουν να υπονομεύουν την ασφάλειά της. Ομως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο να ακολουθεί τις εντολές των άλλων.

Ετσι, καταντήσαμε να ορίζει την ελληνική διπλωματία μέχρι κι ο CEO της Airbus, που «διέταξε» να τα βρουν Ελλάδα – Κύπρος με την Τουρκία, προκειμένου να συνεργαστεί η Αγκυρα αμυντικά με την Ε.Ε. Κι όταν κάποιοι έξω βιάζονται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακαλύπτει ότι ξαφνικά τώρα ήρθε η σωστή… ιστορικά στιγμή για διαμοιρασμό του Αιγαίου. Το έργο έχει ξεκάθαρους ρόλους: Η Τουρκία θέλει να ανακτήσει έδαφος εις βάρος της Ελλάδας, μέσω εξοπλισμών. Και η Βρετανία, που στοχεύει να απογειώσει την οικονομία της μέσω ενός μεγάλου «πάρτι» πολεμικών εξοπλισμών, πούλησε 20 νέα Eurofighters Typhoon στην Τουρκία για 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέγραψε τη συμφωνία στην Αγκυρα χαρακτηρίζοντάς την πανηγυρικά «ορόσημο». Κι ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν κοινά έργα αμυντικής βιομηχανίας. Με την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί… Τον Ιούλιο Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία αγοράς έως 40 Typhoon, η οποία εγκρίθηκε από τα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, δηλαδή από Βρετανία – Γερμανία – Ιταλία – Ισπανία. Κι αυτό, επειδή η Τουρκία βιάζεται, πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα 20 μαχητικά έως το 2030, και τα υπόλοιπα 20 αργότερα.

Η Βρετανία έχει αναλάβει θέση ηγέτη στο καινούργιο πρότζεκτ της Ευρώπης υπέρ των πολεμικών βιομηχανιών. Ο Στάρμερ βρήκε έναν νέο ρόλο για τον εαυτό του, αυτόν του εμπόρου όπλων στο εξωτερικό και του υπερασπιστή της νέας οικονομίας πολέμου στο εσωτερικό. Πρόκειται ουσιαστικά για το μέγκα πρότζεκτ που θα στρέψει τους πόρους της Ευρώπης σε μια προετοιμασία πολέμου, με πρόσχημα τον ρωσικό μπαμπούλα, με σκοπό να ωφεληθεί η κερδοφορία των πολεμικών βιομηχανιών.

Ο Στάρμερ πιστεύει ότι έτσι ανακάλυψε τη μαγική λύση στη χρόνια έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης της χώρας του. Την αφορμή για το καινούργιο, γιγάντιο φαγοπότι τη δημιούργησε η Αμερική, με το να ανακοινώσει μέσω Τραμπ ότι θα αποσυρθεί εν μέρει από την κάλυψη της ασφάλειας της Ευρώπης. Ετσι, με αυτή την αφορμή, δημιουργείται η μεγάλη οικονομική ευκαιρία για τις βιομηχανίες όπλων, πρώτα απ’ όλες τις αμερικανικές και έπειτα τις ευρωπαϊκές, δηλαδή κυρίως για Βρετανία και Γερμανία.

Ο Στάρμερ με το υποκριτικό και φιλοτουρκικό παιχνίδι του είναι αυτός που πιέζει σταθερά τον επίσης φιλότουρκο Μερτς της Γερμανίας να εγκαταλείψει κάθε δισταγμό στη στενότερη συνεργασία με την Αγκυρα, εις βάρος της Ελλάδας. Τελικά, ο Μερτς έδωσε το πράσινο φως να αποκτήσει ο Ερντογάν τα 40 Eurofighters, deal που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Οσο η τακτική του Κυριάκου είναι να λέει σε όλα «ναι», τόσο η Βρετανία και η Γερμανία δεν θα έχουν πρόβλημα να θεωρούν την Ελλάδα τον πιο καλόβολο σύμμαχό τους και να λειτουργούν -απροκάλυπτα πια- υπέρ του Ερντογάν. Το ερώτημα είναι τι θα συνέβαινε με τους… εταίρους μας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αν κάποια στιγμή η χώρα μας έπαυε να αποτελεί τον αιώνιο «yes man» του Βερολίνου και του Λονδίνου.


ΚΙΡ ΣΤΑΡΜΕΡ

Πρωθυπουργός Ην. Βασιλείου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1962 στο Λονδίνο. Σπούδασε Νομική στο Λιντς, με μεταπτυχιακό στην Οξφόρδη. Το 2008 έγινε διευθυντής Δημόσιας Εισαγγελίας. Εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2015 και ο Τζέρεμι Κόρμπιν τον όρισε σκιώδη υπουργό Μετανάστευσης. Μετά την ήττα του Εργατικού Κόμματος, το 2019, εξελέγη νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος. Θεωρείται από τα μετριοπαθή στελέχη του κόμματός του. Υπηρετεί ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 5 Ιουλίου 2024 και ως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος από τον Απρίλιο του 2020.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ