Ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2027, έθεσε από τώρα σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό
Σαν χριστουγεννιάτικη ευχή -μέρες που είναι- εκλαμβάνουν πλέον ακόμα και στην κυβερνητική παράταξη τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027.
- Από τον Πάνο Σώκο
Το προχθεσινό του μήνυμα, ότι το 2026 θα είναι προεκλογική χρονιά, με το οποίο εγκαινίασε ουσιαστικά μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, είναι σαφής ένδειξη πως ούτε ο ίδιος πιστεύει ότι θα μπορέσει να φτάσει μέχρι το τέλος της θητείας και θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες πολύ νωρίτερα, γι’ αυτό θέτει από τώρα σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό.
«Είναι τόσο ρευστό το πολιτικό σκηνικό, που κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει, ειδικά για την κυβέρνηση, που αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι και να αυξήσει τα δημοσκοπικά της ποσοστά… Αυτό σημαίνει ότι 2026 δεν είναι προεκλογική, αλλά μάλλον εκλογική χρονιά, γιατί ίσως να μην αντέξουμε άλλο» λένε στις συζητήσεις τους βουλευτές και κομματικά στελέχη, που βλέπουν τις ελπίδες τους για μια νέα αυτοδυναμία να χάνονται. Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, τέσσερις είναι οι λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός δεν είναι αυτός που καθορίζει τις εξελίξεις ούτως ώστε να εξαντλήσει την τετραετία…
■ Η πλειονότητα των πολιτών θέλει πλέον πρόωρες εκλογές: Σημαντικό στοιχείο των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο πρόωρες εκλογές μέσα στο 2026 θέλει το 56% (δημοσκόπηση της ΑLKO), ενώ τον προηγούμενο χρόνο πρόωρες εκλογές ήθελε μόνο το 27%. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ σοβαρό, γιατί δείχνει πως οι πολίτες ουσιαστικά δεν έχουν να περιμένουν πολλά από την κυβέρνηση, οπότε ακόμα κι αν εξαντλήσει την τετραετία, η Ν.Δ. δεν θα έχει εκλογικά κέρδη, αλλά απώλειες.
■ Η ίδρυση νέων κομμάτων: Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, εντός του 2026 θα ιδρυθούν νέα κόμματα. Ηδη το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί, ενώ και ο ίδιος συμπεριφέρεται ως πολιτικός αρχηγός που θα πάρει μέρος στις εκλογές με το κόμμα του. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Μαρία Καρυστιανού, που μέρα με τη μέρα αποκαλύπτει τις προθέσεις της. Ο Αντώνης Σαμαράς από τη μεριά του δεν έχει διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες, όμως ζυγίζει μεθοδικά τις κινήσεις του.
Πώς βλέπουν στη Ν.Δ. τα (μελλοντικά) νέα κόμματα σε σχέση το δικό τους; «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι δεν θα μας επηρεάσουν και ότι θα επηρεάσουν τα άλλα κόμματα» λένε συνομιλητές μας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και εξηγούν: «Ενα κόμμα Σαμαρά σίγουρα θα αποσπάσει σημαντικό ποσοστό από τη Ν.Δ., όπως εξάλλου δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Επίσης, ένα κόμμα της Καρυστιανού θα προκαλέσει τόσες αναταράξεις σε όλα τα κόμματα, που είναι αφελές να λέμε ότι δεν θα επηρεάσει το κόμμα μας. Θα διεισδύσει παντού και ίσως σε αυτό βρουν καταφύγιο οι σημερινοί δυσαρεστημένοι αναποφάσιστοι, που όμως μας είχαν ψηφίσει το 2023.
Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι συνήθως οι αναποφάσιστοι δεν ψηφίζουν το ίδιο κόμμα για τρίτη θητεία. Οσον αφορά το κόμμα Τσίπρα, είναι πιθανό να συσπειρώσει την Κεντροαριστερά και να αναδειχθεί υπολογίσιμος αντίπαλος. Αν όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν στις δημοσκοπήσεις, τότε ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να σπεύσει να σώσει ό,τι σώζεται. Εξάλλου, ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δέχεται επίμονα εισηγήσεις από συνεργάτες του να σπεύσει σε εκλογές προτού ανακοινωθούν τα νέα κόμματα (υπολογίζεται ότι κάποια απ’ αυτά θα ανακοινωθούν πριν από το καλοκαίρι του 2026) για να τα αιφνιδιάσει.
■ Η συνεχιζόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια: O νέος χρόνος θα βρει τη Ν.Δ. να πιέζεται περισσότερο από ποτέ λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας που προκαλούν η ακρίβεια, τα σκάνδαλα και οι χαμηλοί μισθοί, που δεν φτάνουν ούτε για τον μισό μήνα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην κορυφή των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες παραμένουν η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, με 51,7%, οι χαμηλοί μισθοί και τα εισοδήματα με 41,5%, καθώς και η υγεία με 36,9%, επιβεβαιώνοντας ότι το οικονομικό βάρος συνεχίζει να πιέζει έντονα την κοινωνία.
Σύμφωνα με την ΜΡΒ, το 65,2% των πολιτών εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία κρίσης και αβεβαιότητας, έναντι μόλις 31,2% που βλέπει πορεία προόδου και σταθερότητας. Η κυρίαρχη λέξη για το παρόν και το μέλλον είναι η «οργή», με ποσοστό 47,9%, ακολουθούμενη από τον φόβο και την απογοήτευση. Ολες οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να ανατρέψει αυτή την κατάσταση μέχρι τώρα έχουν πέσει στο κενό.
Ούτε οι εξαγγελίες τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης δικαίωσαν τις προσδοκίες του πρωθυπουργού για ανάκαμψη ούτε τα συμπληρωματικά μέτρα που ακολούθησαν, π.χ. για το στεγαστικό, έφεραν αποτέλεσμα. Αντίθετα η δυσαρέσκεια διογκώνεται, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ενώ η κυβέρνηση είναι σε σύγκρουση και με τους αγρότες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι οποίοι το 2023 σε ποσοστό 48% είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ., ενώ τώρα κινδυνεύει να έχει σημαντικές εκλογικές απώλειες στον αγροτικό κόσμο.
Τελευταία για την ώρα προσπάθεια του πρωθυπουργού για να αλλάξει το κλίμα είναι η υλοποίηση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026 των μέτρων που έχει εξαγγείλει, όπως τα επιπλέον χρήματα που ενδεχομένως δουν οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους από τη φορολογική μεταρρύθμιση, η περαιτέρω μείωση εισφορών και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το σκάνδαλο των επιδοτήσεων
Ισως τον πιο κομβικό και καθοριστικό ρόλο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον παίξει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο η Ν.Δ. δεν μπορεί να αποτινάξει από πάνω της και κυρίως η αναμενόμενη νέα δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Κυβερνητικοί βουλευτές μάς έλεγαν πως «αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι σε αυτή θα αναφέρονται ως εμπλεκόμενοι κι άλλοι υπουργοί της Ν.Δ., τότε η φθορά για την κυβέρνηση θα είναι ραγδαία και οι εκλογές δύσκολα θα αποτραπούν».