Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποδοκίμασε ευθέως από το βήμα της Βουλής τις επικίνδυνες δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την αμερικανική επιχείρηση στη Βενεζουέλα, επαναφέροντας τη διαχρονική εθνική γραμμή
Πιο αιχμηρός από ποτέ εμφανίστηκε ο Νίκος Δένδιας, παραδίδοντας… μαθήματα διπλωματίας στον επικίνδυνο Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με τις αδιανόητες δηλώσεις του, με φόντο την αμερικανική επιχείρηση στη Βενεζουέλα, παραγκώνισε το Διεθνές Δίκαιο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της επιλογής του.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, με εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο, συνέστησε προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν είναι να παίζουμε με αυτά τα θέματα καθόλου. Οπως είπε, επιλέγοντας κάθε λέξη του, «δεν υφίσταται πιθανότητα, ούτε στο παρελθόν ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον, οποιοσδήποτε πρωθυπουργός της Ελλάδας να διατυπώσει διαφορετική άποψη.
Ο εναγκαλισμός με το Διεθνές Δίκαιο είναι κύριο συστατικό διαχρονικά της εθνικής εξωτερικής πολιτικής», όπως ανέφερε από βήματος Ολομέλειας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, καταθέτοντας μάλιστα στα πρακτικά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ρητή αναφορά της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Με αυτόν τον τρόπο o Νίκος Δένδιας άφησε έμμεσες πλην όμως απολύτως σαφείς αιχμές στον πρωθυπουργό για την αρχική του ανάρτηση, στην οποία είχε αναφέρει πως δεν είναι η ώρα για σχολιασμό της τήρησης ή μη της διεθνούς νομιμότητας κατά τη στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως εν μέσω κοσμογονικών γεωπολιτικών αλλαγών και την ώρα που, όπως είπε, οι σταθερές τού χθες πλέον δεν υφίστανται, «ορθώς η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως η χώρα πρέπει διά ιδίων μέσων, εάν απαιτηθεί, να εξασφαλίσει την ασφάλειά της».
Οπως διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας, «μόνο εάν έχουμε τη δυνατότητα να αμυνθούμε, θα αποτρέψουμε τον πειρασμό στον οποιονδήποτε να θέσει εν κινδύνω την ασφάλεια της χώρας». Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας είχε αναφέρει, με το βλέμμα στραμμένο στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις και τη στάση του Ελληνα πρωθυπουργού απέναντι στις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, πως «οι όροι του Διεθνούς Δικαίου δεν αποτελούν τον κανόνα λειτουργίας των κρατών ως έννοια».
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ανεξαρτήτως ποιον θα δυσαρεστήσουμε, τι θα σημαίνει αυτό για το πολιτικό μέλλον του ομιλούντος και την παράταξη. Πιο σημαντικό είναι το συμφέρον της χώρας. Και δεν μιλάμε για οικονομικό συμφέρον, αλλά μιλάμε για την ίδια την ύπαρξη της χώρας. Τη στιγμή που οι όροι του Διεθνούς Δικαίου δεν αποτελούν τον κανόνα λειτουργίας των κρατών ως έδει» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπουργός, διερωτώμενος την ίδια ακριβώς στιγμή: «Είναι δυνατόν η πατρίδα μας να μην κάνει το βέλτιστο που μπορεί ώστε να φτάσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στο σημείο όπου πρέπει στον 21ο αιώνα;».