Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί στενά την κλιμάκωση της έντασης σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 2,5% λόγω Μέσης Ανατολής
Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκαλεί διεθνές κύμα ρευστοποιήσεων και άλμα στις τιμές του πετρελαίου. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 2.200 μονάδες, ενώ οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν απώλειες άνω του 4%.
Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε ο Μάρτιος για την ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση περίπου 2,6% και κινείται στις 2.218 μονάδες, έχοντας νωρίτερα αγγίξει τις 2.187 μονάδες στα χαμηλά ημέρας. Το υψηλό της συνεδρίασης εντοπίζεται στις 2.271 μονάδες.
Η εικόνα στο ταμπλό είναι έντονα αρνητική:
• Πάνω από 100 μετοχές κινούνται πτωτικά
• Μόλις δύο τίτλοι ενισχύονται
• Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται κοντά στα 151,5 δισ. ευρώ
• Ο τζίρος ξεπερνά τα 21 εκατ. ευρώ
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σχεδόν 4%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει στη ζώνη των 2.430 μονάδων με απώλειες άνω του 5%.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, με απώλειες που κυμαίνονται μεταξύ 4% και 6%. Αντίστοιχα αρνητική είναι η εικόνα και σε μεγάλα μη χρηματοοικονομικά blue chips.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η πτώση στην Aegean, που προσεγγίζει το 7%, καθώς η αεροπορική εταιρεία επηρεάζεται άμεσα από τις ακυρώσεις πτήσεων προς τη Μέση Ανατολή και την εκτίναξη των τιμών καυσίμων. Σημαντικές απώλειες καταγράφονται επίσης σε ενεργειακές, βιομηχανικές και κατασκευαστικές εταιρείες.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αρκετοί τίτλοι υποχωρούν άνω του 4%, επιβεβαιώνοντας το γενικευμένο κύμα ρευστοποιήσεων.
Β. Κικίλιας: 10 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο με 85 Έλληνες ναυτικούς
Συνολικά 325 πλοία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και συνδέονται με την Ελλάδα αλλά είναι υπό ξένη σημαία, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας κ’ Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας. Πρόσθεσε ότι εντός του Περσικού Κόλπου βρίσκονται 85 έλληνες ναυτικοί και 10 ελληνικά πλοία.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως ενώ έχουν αναφερθεί επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά εμπορικών πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων, κανένα από αυτά δεν αφορά πλοία ελληνικής σημαίας ή ελληνικών συμφερόντων.
Σε ότι αφορά τους έλληνες ναυτικούς είναι όλοι καλά στην υγεία τους, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία τους με τον Θάλαμο Επιχειρήσεων στον Πειραιά ενώ προειδοποίησε πως το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα επιφέρει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο.
Καθημερινές συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Νέα σύσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας 2 Μαρτίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ελληνικών πρεσβειών και προξενείων στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ακυρώσεις πτήσεων και εντείνονται οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με αντικείμενο την αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Με απόφαση του κ. Δένδια, η σύσκεψη θα πραγματοποιείται καθημερινά στις 08:00.
Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων:
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης
Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης
Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας
Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης
Ο γενικός γραμματέας Αντώνιος Οικονόμου
Ο διευθυντής Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής
Ο υπουργός συνεχίζει επίσης τις τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του από συμμαχικές χώρες.
Στις 12:00, ο πρωθυπουργός έχει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ελληνικών διπλωματικών αποστολών στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή.
Άρης: Παραμένει ασφαλής στο Άμπου Ντάμπι η ομάδα Κ-18 μπάσκετ
Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παραμένει εγκλωβισμένη αλλά ασφαλής η ομάδα Νέων του Άρη, που βρέθηκε στο Άμπου Ντάμπι προκειμένου να συμμετάσχει σε αναπτυξιακό τουρνουά της Ευρωλίγκας.
Όπως μεταδίδει το Ertnews, ο Άγγελος Κακαβικάκης, πατέρας ενός εκ των παικτών του Άρη μίλησε στην ΕΡΤ3 και στάθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει με την ομάδα, που τους ενημερώνει συνεχώς και φροντίζει και για να είναι ασφαλή τα παιδιά.

«Οι άνθρωποι του Άρη είναι πάρα πολύ εξυπηρετικοί. Τα παιδιά μας είναι σε πάρα πολύ καλά χέρια. Η Ευρωλίγκα επίσης προσέχει οτιδήποτε, έχει μεριμνήσει και για τους συνοδούς. Τα παιδιά είναι σε ήρεμη κατάσταση και υπάρχουν και γονείς εκεί των παιδιών, όχι όλων αλλά αρκετών όμως. Με τα παιδιά μιλάμε κανονικότατα μέσω του μέσω ίντερνετ, η ομάδα μας ενημερώνει συνεχώς. Υπάρχει συνεργασία. Οι άνθρωποι είναι δίπλα στα παιδιά και ψυχολογικά. Χθες το βράδυ δεν είχε βόμβες, τώρα το πρωί ακούγονται κάποιες εκρήξεις σε μακρινή απόσταση, αλλά στο ξενοδοχείο τους δεν υπάρχει θέμα. Περιμένουμε να ανοίξουν εναέριος χώρος και να φύγουν».
Οι αθλητές παραμένουν εντός του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν, περιμένοντας να ανοίξει εκ νέου ο εναέριος χώρος των ΗΑΕ, ενώ οι αρχηγοί της αποστολής είναι σε διαρκή επικοινωνία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ώστε να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων
Οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν συντονισμένα οι ΗΠΑ και το Ιράν το πρωί του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου έχουν προκαλέσει κύμα ακυρώσεων.
Μέχρι στιγμής:
Τουλάχιστον 45 πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή 1 Μαρτίου
Σήμερα Δευτέρα 2 Μαρτίου έχουν ήδη ακυρωθεί τρεις πτήσεις, προς Μπαχρέιν, Άμπου Ντάμπι και Ντόχα
Η Sky Express ακυρώνει έως και την Πέμπτη 5 Μαρτίου τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, λόγω αναστολής λειτουργίας του εναέριου χώρου του Ισραήλ.
Η Aegean Airlines ανακοίνωσε επιπλέον ακυρώσεις από και προς:
Τελ Αβίβ
Ερμπίλ
Βαγδάτη
Βηρυτό
Ντουμπάι
Άμπου Ντάμπι
Ριάντ
Τζέντα
Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών το Ισραήλ, το Ιράν και το Ιράκ, έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο του εναέριου χώρου τους, επηρεάζοντας αλυσιδωτά τα δρομολόγια.
Πιέσεις σε ναυτιλία και εμπόριο
Η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα και ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης δημιουργούν σημαντικές πιέσεις:
Αύξηση ναύλων και ασφαλίστρων πολεμικού κινδύνου
Ανακατεύθυνση πλοίων μέσω Ακρωτηρίου Καλής Ελπίδας
Καθυστερήσεις και μειωμένη αξιοπιστία logistics
Πιέσεις στις ναυλώσεις ελληνόκτητων εταιρειών
Η διαταραχή του εμπορίου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα, τη μεταποίηση και το λιανεμπόριο. Οι εισαγωγές πρώτων υλών, σιτηρών και πετροχημικών δέχονται άμεσο πλήγμα, αυξάνοντας το κόστος ενέργειας και βιομηχανικών προϊόντων.
Κίνδυνος αγροτοπληθωρισμού
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο «αγροτοπληθωρισμού». Από τα Στενά του Ορμούζ διέρχονται τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων. Μια παρατεταμένη διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε ανατιμήσεις αντίστοιχες με εκείνες που καταγράφηκαν στους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα και ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τιμές βασικών προϊόντων, επηρεάζοντας άμεσα τα ελληνικά νοικοκυριά.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με το βάρος να πέφτει τόσο στην ασφάλεια όσο και στη θωράκιση της οικονομίας απέναντι σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον.