Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες για τις τριτοκοσμικές εικόνες στη Λάρισα, στοχοποιώντας τη διαδικασία εισόδου στην αίθουσα.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το χάος που επικράτησε στην έναρξη της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών, ο Γιώργος Φλωρίδης εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1 επιρρίπτοντας ευθύνες σε όσους εισήλθαν στην αίθουσα. Παρά τη γενική κατακραυγή για την ακαταλληλότητα του χώρου και τις εικόνες έντασης που προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων, ο υπουργός επέμεινε πως το πρόβλημα δεν ήταν η χωρητικότητα, αλλά η «μη σωστή διαδικασία εισόδου».
Ο κ. Φλωρίδης υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα προέκυψε επειδή άτομα χωρίς τη δικηγορική ιδιότητα κατέλαβαν θέσεις που προορίζονταν για τους νομικούς παραστάτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η αίθουσα διαθέτει πάνω από 450 θέσεις και είχε προβλεφθεί χώρος για 250 δικηγόρους, περίπου 100 εξ αυτών έμειναν όρθιοι επειδή «κάθισαν άλλοι».
«Μιλάμε για δίκη, όχι για άλλου τύπου εκδήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας την εντύπωση πως η προτεραιότητα στη χωροταξία θα έπρεπε να είχε τηρηθεί αυστηρά έναντι των συγγενών και των παρευρισκομένων, προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία.
Αμετακίνητος για την έδρα της δίκης
Παρά τις αντιδράσεις για την επιλογή της Λάρισας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται η μεταφορά της δίκης σε άλλη πόλη. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αίθουσα σε ολόκληρη τη χώρα και διερωτήθηκε αν θα ήταν δίκαιο για τους συγγενείς από τη Θεσσαλία να αναγκαστούν να μετακομίσουν στην Αθήνα.
Ως εναλλακτική λύση, παρέπεμψε στη βοηθητική αίθουσα 140 θέσεων που διαθέτει οθόνες και ηχεία, θεωρώντας προφανώς επαρκές το να παρακολουθούν οι χαροκαμένοι γονείς τη διαδικασία μέσω monitor.
Καταγγελίες για «σαμποτάζ»
Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του στο περιστατικό με τον φωτισμό της αίθουσας. Ο Γιώργος Φλωρίδης κατήγγειλε πως τα φώτα που αναβόσβηναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν οφείλονταν σε τεχνική βλάβη, αλλά σε ανθρώπινη παρέμβαση, υποστηρίζοντας πως «κάποιοι κατέβαζαν τους διακόπτες». Για το ζήτημα αυτό, όπως ανέφερε, έχει ήδη επιληφθεί η Αστυνομία.