Σαφείς αποστάσεις από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, αλλά και μια προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών σε υπηρεσιακά στελέχη για την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη, επιχείρησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μαρινάκης θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους, επιμένοντας στον σεβασμό των θεσμών, ενώ χαρακτήρισε το θέμα του πτυχίου του βουλευτή Καβάλας ως «διοικητικό ζήτημα».
«Ό,τι λέει η Δικαιοσύνη πρέπει να γίνεται αποδεκτό»
Απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας κατά της εντεταλμένης Ευρωπαίας εισαγγελέως, Πόπης Παπανδρέου —την οποία ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε για «εκβιασμό»— ο κ. Μαρινάκης κράτησε διακριτικές αλλά σαφείς αποστάσεις.
«Δεν πρέπει επ’ ουδενί να στρεφόμαστε επιθετικά κατά της Δικαιοσύνης. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, πρέπει να γίνεται αποδεκτό αυτό που λέει, για να έχουμε μια ελάχιστη αξιοπιστία ως πολιτικό σύστημα», τόνισε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται ποτέ να στοχοποιήσουν δικαστικούς λειτουργούς. Παρ’ όλα αυτά, άφησε ένα «παράθυρο» λέγοντας πως το να τίθενται «εύλογα ερωτήματα» είναι διαφορετικό θέμα από την επιθετικότητα.
Το «καρφί» για το ύφος και οι υπηρεσιακοί για τον Λαζαρίδη
Σχετικά με την αποκάλυψη για το πτυχίο του Μακάριου Λαζαρίδη και την παράτυπη βαθμολογική του κατάταξη ως μετακλητού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την ευθύνη σε… λάθος αξιολόγηση των εγγράφων από τις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη:
Ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε έγγραφα, αλλά οι υπηρεσιακοί τα αξιολόγησαν «με τρόπο που δεν έπρεπε», τοποθετώντας τον σε ανώτερη βαθμίδα.
Ο βουλευτής έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει δηλώσει πως θα επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε επιπλέον.
Το ύφος του κ. Λαζαρίδη στις πρόσφατες δηλώσεις του επικρίθηκε εμμέσως, με τον κ. Μαρινάκη να σημειώνει πως «το ύφος πολλές φορές έχει μεγαλύτερη σημασία από την ίδια την ουσία».
Κατέληξε, πάντως, λέγοντας πως η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση, ενώ απέδωσε την ένταση των τελευταίων ημερών στην «ανθρώπινη πίεση» που δέχονται τα στελέχη όταν στοχοποιούνται.