Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκαν χθες στο Δίστομο οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης για την άγρια σφαγή του 1944 από τους ναζί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι «χρέος μας απέναντι σε αυτήν την υπέρτατη θυσία είναι η μνήμη και η ευθύνη».
Οπως τόνισε ο Κώστας Τασούλας, «ο χρόνος δεν παραγράφει το έγκλημα και η Ιστορία δεν ξεχνά», ενώ σημείωσε ότι «εμείς οι επιγενόμενοι οφείλουμε να θυμόμαστε, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα».
Ο πρώτος πολίτης της χώρας επανέλαβε πως οι αξιώσεις της χώρας μας για τις επανορθώσεις γι’ αυτά τα βάρβαρα εγκλήματα είναι πάντα ζωντανές και ισχυρές, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ πια σε τέτοιες απάνθρωπες θεωρίες και σε τέτοια απάνθρωπα καθεστώτα να επικρατήσουν στον κόσμο.
«Ο χρόνος δεν αμνηστεύει. Κι εμείς οι επιγενόμενοι, οφείλουμε να θυμόμαστε: Η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη, για να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα και για να μπορούμε να τιμούμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων που κυριολεκτικά μαρτύρησαν, έχοντας υπ’ όψιν μας ότι οι επανορθώσεις γι’ αυτά τα βάρβαρα εγκλήματα είναι πάντα εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας ζωντανές και ισχυρές. Και η ελληνική Πολιτεία αυτές τις αξιώσεις για επανορθώσεις τις διατηρεί στο ακέραιο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά από το Δίστομο ο Κώστας Τασούλας.
Την ίδια ώρα, στη μαύρη επέτειο αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η Σφαγή του Διστόμου στις 10/6/1944 ήταν ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα κατά αμάχων που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων –ανάμεσα στα οποία έγκυοι και βρέφη– και διατηρούμε ζωντανή την ιστορική αλήθεια, ως ελάχιστο χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές. Χρέος μας είναι, επίσης, η διατήρηση στο ακέραιο των αξιώσεων της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.