Με αφορμή την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού οργάνου, Κυριάκος Πιερρακάκης, στάθηκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η Ευρωζώνη. «Δεν επιλέγουμε εμείς τις κρίσεις που θα κληθούμε να διαχειριστούμε, οι κρίσεις επιλέγουν εμάς. Αυτό που επιλέγουμε, όμως, είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε για να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε στο Eurogroup», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι η θεμελιώδης αποστολή του θεσμού, η διαφύλαξη της σταθερότητας της Ευρωζώνης, παραμένει κρίσιμη, ωστόσο δεν επαρκεί από μόνη της στη σημερινή συγκυρία.
«Δεν αρκεί. Γιατί; Επειδή βλέπουμε τη μεγαλύτερη και πιο ριζική μετατόπιση της τεχνολογικής και οικονομικής ισχύος που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες», εξήγησε, τονίζοντας τον διττό χαρακτήρα της αποστολής των υπουργών Οικονομικών: τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας παράλληλα με την προσαρμογή σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.
Δημοσιονομική πολιτική και ψηφιακό ευρώ
Σχετικά με τη σημερινή ατζέντα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι θα συζητηθεί η δημοσιονομική στάση της Ευρωζώνης εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, με στόχο η Ευρώπη να παραμείνει «σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα στον κόσμο».
Τεχνητή νοημοσύνη: ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Mistral, Arthur Mensch, στη σημερινή συζήτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε την εταιρεία «μία από τις κορυφαίες στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη και, θα έλεγα, στον κόσμο», συνδέοντάς το με το ευρύτερο ζήτημα της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης.
«Πρέπει, κυριολεκτικά, να γίνουμε πιο φιλόδοξοι», τόνισε, επισημαίνοντας ότι παρά τη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού, έρευνας και κεφαλαίων, η Ευρώπη εξακολουθεί να δυσκολεύεται να μετατρέψει αυτούς τους πόρους σε επενδύσεις και να κρατήσει τις εταιρείες τεχνολογίας εντός των συνόρων της.
Ο κ. Πιερρακάκης αναγνώρισε τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη για ανάπτυξη και μετασχηματισμό, προειδοποίησε όμως και για τους κινδύνους που ενέχει. Επικαλούμενος τα πρόσφατα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως αυτά της Anthropic, σημείωσε ότι αναδεικνύουν ευπάθειες σε σχεδόν κάθε σύστημα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος, ζήτημα που, όπως είπε, πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης.
Μέση Ανατολή και μεταρρυθμίσεις
Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται για προσωρινή κατάσταση, αποφεύγοντας ωστόσο προβλέψεις. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων, επικαλούμενος στοιχεία του ΔΝΤ σύμφωνα με τα οποία οι επιπτώσεις προηγούμενης κρίσης ήταν κατά 12% μικρότερες χάρη στις επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Το μήνυμα είναι: μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup θα συναντηθεί αύριο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο πρόγραμμα εργασίας του Eurogroup, τις φιλοδοξίες της Επιτροπής και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι υπουργοί Οικονομικών στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.
