Η συστηματική άρνηση των τουρκικών Αρχών να επιτραπεί ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά επιβεβαιώνει, όπως έγραψε χθες η «δημοκρατία», την αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υπερασπιστεί τα τιμαλφή του Γένους και της Ορθοδοξίας.
Την ανησυχία της εκφράζει τώρα και η ΝΙΚΗ, αναφέροντας ότι «οι πληροφορίες που έρχονται από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου μιλούν για μετατροπή της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, του υπέρτατου συμβόλου της Ορθοδοξίας, φύλακα αγγέλου του Ποντιακού Ελληνισμού και άσβεστου φάρου αιώνων της Ρωμιοσύνης, σε μουσείο».
Μετά τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, διαπιστώνει το κόμμα, «σειρά παίρνει η Παναγία των Ποντίων, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακατασκευάζει δεκάδες τζαμιά σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και το Τζαμί του Διδυμοτείχου, του πρώτου και μεγαλύτερου τζαμιού που χτίστηκε στην Ευρώπη».
Υπογραμμίζει δε ότι «η σιωπή του υπουργείου Εξωτερικών στη νέα τουρκική πρόκληση, που συνδυάζεται και με τους επιβαλλόμενους περιορισμούς στη μία και μοναδική θεία λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι, γεννά μείζονα ανησυχία. Η βασική αρχή της αμοιβαιότητας, που ισχύει στη διπλωματία, καταπατάται για ακόμα μια φορά από την Τουρκία, και ο κ. Γεραπετρίτης έχει πιει το αμίλητο νερό…» Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, συνοψίζοντας ότι «τα σύμβολα της χριστιανορθόδοξης πίστης δεν μπορεί να μένουν ανυπεράσπιστα».
