Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις νέες στρατιωτικές επιτυχίες των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι. Η κατάληψη του λιμανιού της Μόχα στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και τριών νησιών ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών, προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στις διεθνείς αγορές ενέργειας.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία όταν η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε στα 109 δολάρια το βαρέλι. Το ράλι των τιμών προκλήθηκε από τον συνδυασμό του αποκλεισμού στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και της διακοπής λειτουργίας κρίσιμου πετρελαιαγωγού στη Σαουδική Αραβία, μετά από επίθεση που το Ριάντ απέδωσε σε φιλοϊρανικές Πολιτοφυλακές του Ιράκ.
Δύσκολα διλήμματα για τον Λευκό Οίκο
Η αμερικανική διοίκηση καλείται πλέον να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εξίσου ανεπιθύμητες επιλογές:
Άμεση στρατιωτική εμπλοκή: Στρατιωτική παρέμβαση για την ενίσχυση των δυνάμεων της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας, ρίσκο που η Ουάσινγκτον αποφεύγει για να μην παρασυρθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.
Αποχή και οικονομική επιβάρυνση: Αδράνεια απέναντι στις εξελίξεις, αφήνοντας την περιοχή να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα, αποδεχόμενη παράλληλα το βαρύ οικονομικό κόστος από τις συνεχείς αναταράξεις στις τιμές του καυσίμου.
Αράβες διπλωμάτες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την αμερικανική στάση, κάνοντας λόγο για «αδιαφορία» της Ουάσινγκτον. Όπως επισημαίνουν, η αποδοχή του ελέγχου των στρατηγικών σημείων της Υεμένης από τους Χούθι δημιουργεί μια μόνιμη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας.
Δίαυλοι επικοινωνίας και διπλωματικές επαφές
Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει πως παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των συμφερόντων της και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ σημείωσε πως διεξάγονται ακόμη και απευθείας συνομιλίες με τους ίδιους τους Χούθι.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της CENTCOM, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, συνάντησε στη Τζέντα τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαμόρφωση του πλαισίου περιφερειακής ασφάλειας. Ωστόσο, η διάθεση για νέες πολεμικές επιχειρήσεις παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένη στο Κογκρέσο, με τους Αμερικανούς νομοθέτες να πιέζουν για διπλωματική επίλυση της κρίσης προκειμένου να συγκρατηθεί η πορεία του πετρελαίου.