Στρατηγικής σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Ισραήλ είναι η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ναυτιλίας, της τεχνολογίας και της ασφάλειας, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, με τη νέα πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Πνινάτ Γιανάι.
- Από τον Νικ. Σταυρουλάκι
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής σχέσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον φιλόδοξο εμπορικό διάδρομο IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor), ο οποίος αναμένεται να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες μεταφορές.
O Βασίλης Κικίλιας μετά το πέρας των συνομιλιών δήλωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας, ενώ κοινός στόχος είναι η διασφάλιση ασφάλειας των θαλάσσιων οδών και η ενίσχυση του εμπορίου μέσω της Ναυτιλίας, η οποία «αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και την οικονομία, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Αναφερόμενος στον IMEC, έκανε λόγο για ένα «πολύ φιλόδοξο σχέδιο» και έναν νέο εναλλακτικό εμπορικό δρόμο με αφετηρία την Ινδία.
Από την πλευρά της, η Πνινατ Γιανάι εξήρε τη διαχρονική φιλία των δύο εθνών, επισημαίνοντας τις τεράστιες προοπτικές που διανοίγονται, σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση στις θάλασσες και το Ισραήλ είναι ένας παγκόσμιος κόμβος καινοτομίας.