«Μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε οποιαδήποτε χώρα θέλουμε. Μπορούμε να το κάνουμε κι εδώ».
Αυτή η φράση, που σύμφωνα με αποκαλύψεις της Wall Street Journal και των Financial Times εκστόμισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, μπροστά στον υπουργό Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, αποτελεί μια ωμή υπενθύμιση του πώς βλέπει η Ουάσινγκτον την περιοχή μας. Μόνο που ενώ στο Βουκουρέστι και τη Σόφια οι αποκαλύψεις προκάλεσαν πολιτικό σεισμό, στην Αθήνα το Μέγαρο Μαξίμου και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης προσποιούνται ότι δεν τρέχει απολύτως τίποτα.
«Μάθημα» δημοκρατίας των ΗΠΑ
Φαίνεται πως για την αμερικανική διπλωματία, η λαϊκή ετυμηγορία και η εθνική κυριαρχία είναι ψιλά γράμματα όταν στη ζυγαριά μπαίνουν τα αμερικανικά ενεργειακά συμβόλαια και το LNG. Τι νόημα έχουν οι εκλογές και η δημοκρατική διαδικασία, όταν η υπερδύναμη μπορεί απλώς να πατάει ένα κουμπί και να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα της πολιτικής σταθερότητας στα Βαλκάνια;
Η δημοκρατία μπορεί να είναι μια πολύ περίπλοκη και ενοχλητική υπόθεση, αν δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων. Και η κυνικότητα με την οποία διαμηνύεται ότι οι κυβερνήσεις αλλαξοπιστούν ή πέφτουν κατά παραγγελία, αποτυπώνει ανάγλυφα πώς αντιλαμβάνεται η Ουάσινγκτον τους συμμάχους της: ως πειθήνια προτεκτοράτα.
Θύελλα στο Βουκουρέστι, μούγκα στην Αθήνα
Η αντίθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους γείτονές της είναι εξοργιστική. Στη Ρουμανία, όπου η κυβέρνηση Μπολοζάν κατέρρευσε λίγο μετά τις παρασκηνιακές επαφές της Γκίλφοϊλ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ζίγκφριντ Μουρεσάν ζήτησε αμέσως εξηγήσεις, διακηρύσσοντας ότι η χώρα του δεν είναι προτεκτοράτο. Ταυτόχρονα, ο τύπος σε Ρουμανία και Βουλγαρία αναλύει βήμα προς βήμα τις πιέσεις που ασκήθηκαν για τα ενεργειακά deal.
Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εμφανώς αμήχανος, απέφυγε συστηματικά να διαψεύσει την επίμαχη ατάκα, αναμασώντας γενικόλογες κουβέντες για «στενές ελληνοαμερικανικές σχέσεις». Την ίδια στιγμή, ο Σταύρος Παπασταύρου παραμένει άφαντος, αρνούμενος να απαντήσει αν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις απειλές που ακούστηκαν στο ίδιο του το τραπέζι.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «θάψει» άλλη μία υπόθεση που την εκθέτει πέφτει στο κενό. Όσο τα εγχώρια ΜΜΕ σιωπούν, τόσο η χώρα διασύρεται διεθνώς, με τον πρωθυπουργό να οφείλει πλέον μια καθαρή απάντηση: ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Η εκλεγμένη κυβέρνηση ή η Αμερικανίδα πρέσβειρα;