Στον δρόμο προς τις κάλπες η Νέα Δημοκρατία βυθίζεται σε έναν ατέρμονο εσωκομματικό πόλεμο που παίρνει χαρακτηριστικά γενικευμένης κρίσης. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η πλειονότητα των «γαλάζιων» στελεχών, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, της λαϊκής Δεξιάς που πλέον ασφυκτιά αλλά και εκείνων που κάποτε προσκύνησαν τον μητσοτακισμό… όμως σήμερα αλλάζουν ρότα κατανοώντας πως οι ημέρες της βασιλείας τελειώνουν.
Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται οι «πράσινοι» μουσαφιραίοι που έχουν εγκατασταθεί στις θέσεις-κλειδιά εντός της κυβέρνησης, έχουν καταλάβει τα κρίσιμα πόστα του Μαξίμου και βρίσκονται πέριξ του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι» λέει ο σοφός λαός και η παροιμία αυτή φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κυβέρνηση με επίκεντρο το Μαξίμου.
Οι πληροφορίες θέλουν την Ηρώδου Αττικού να έχει αδειάσει, καθώς οι υπουργοί που βρίσκονταν δίπλα στον πρωθυπουργό έχουν εγκαταλείψει το κέντρο εξουσίας για να κερδίσουν την εκλογή τους στις δύσκολες περιφέρειες της Αθήνας. Κάπως έτσι το Μαξίμου έχει παραδοθεί στα χέρια του Χρήστου Ζωγράφου και της Κύρας Κάπη που μαθαίνουμε πως κινούν τα νήματα, ελέγχουν πλήρως τις πληροφορίες που φεύγουν από το Μαξίμου, ενώ έχουν αναλάβει τον… δύσκολο ρόλο των επαίνων στον πρωθυπουργό. «Λειτουργούν όπως ο Ακης στον Αντρέα» ανέφερε χαρακτηριστικά δυσαρεστημένος βουλευτής, που εξηγεί πως «για να δεις τον πρωθυπουργό, πρέπει να περάσεις από το ζευγάρι του Μαξίμου».
Οργή
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Ακης Σκέρτσος συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο της λαϊκής Δεξιάς, που βλέπει στα μάτια των δύο υπουργών το ξεσάλωμα που χαρακτηρίζει τους «πράσινους» μουσαφιραίους που έχουν καταλάβει τους αρμούς της εξουσίας μέσα στο Μαξίμου. Η Αγαπηδάκη κατηγορείται από τους «γαλάζιους» βουλευτές πως με όχημα το υπουργείο Υγείας στήνει την προεκλογική της καμπάνια, ενώ πολλοί θυμούνται και το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» για τη UNICEF και τα λεφτά που χάθηκαν στον δρόμο. Στο ίδιο κάδρο βρίσκεται και ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος αποτελεί… κόκκινο πανί για την πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών που θεωρούν πως έχει μετατραπεί σε συνώνυμο της «πράσινης» διαφθοράς.
Αυτονομημένος
Ενας από τους μεγάλους πονοκεφάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αυτονόμηση του Αδωνη Γεωργιάδη. Ο «πιστός» του συνοδοιπόρος μπορεί να χτυπάει κατ’ εντολή του Μαξίμου τον Νίκο Δένδια, εξυπηρετώντας έτσι έμμεσα το σχέδιο Μητσοτάκη, όμως το περιβάλλον του πρωθυπουργού γνωρίζει πως πλέον ο Αδωνις είναι ξεκάθαρα αυτονομημένος και παίζει το δικό του παιχνίδι. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πότε αυτή η αυτονόμηση θα αποτυπωθεί και σε ποιον βαθμό θα προκαλέσει πονοκεφάλους στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ας μείνουμε, ωστόσο, σε κάτι ενδιαφέρον. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που φωνάζουν πλέον πως είναι με τον… Αδωνι. Προσωπικός στρατός, λοιπόν.
Ο Φλωρίδης
Το κλίμα είναι πολύ βαρύ και στη βόρεια Ελλάδα. Οι τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας βράζουν εδώ και καιρό, καθώς βλέπουν ότι η πτώση των ποσοστών από τη Λάρισα και πάνω είναι ραγδαία. Οι πληροφορίες που τους έρχονται από τα κεντρικά τούς έχουν εξοργίσει και μαθαίνουμε πως ορισμένοι βρίσκονται με το δάχτυλο στη… σκανδάλη απειλώντας με παραιτήσεις. Η αιτία είναι το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη, του ανθρώπου που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του και έχει γίνει κόκκινο πανί με τα Τέμπη και το μπάζωμα. Ακόμα και ο Μαργαρίτης Σχοινάς που εξέταζε το σενάριο της Θεσσαλονίκης… πάει κατευθείαν για το Επικρατείας.
Η «ΕΣΤΙΑ»
Στα βουλευτικά πηγαδάκια έπαιξε πολύ και η εκδήλωση της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ». Τουλάχιστον δύο βουλευτές που μίλησαν στη «δημοκρατία» επιβεβαιώνουν πως είχαν οχλήσεις να μην παραβρεθούν στην εκδήλωση, καθώς αυτό θα θεωρούνταν casus belli για το Μαξίμου. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα τράβηξαν η Ολγα και ο Χαρδαλιάς που πήγαν στην εκδήλωση» είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των δύο βουλευτών.
Στο βάθος Σαμαράς
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί ακόμα ένας πονοκέφαλος και αυτός δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Σαμαρά. Σειρά «γαλάζιων» βουλευτών κατηγορεί το Μαξίμου πως η στρατηγική περιχαράκωσης έχει οδηγήσει στην απώλεια σημαντικών στελεχών που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια και να ενισχύσουν το δεξιό προφίλ που χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία στον δρόμο προς τις κάλπες. Μάλιστα, ακούγονται πολύ τα ονόματα του Κώστα Τζαβάρα, που χαίρει ευρείας εκτίμησης, και του Θανάση Σκορδά.