Η Γιώτα Νέγκα και η Κορίνα Λεγάκη ενσαρκώνουν τις τραγουδίστριες Παπαγκίκα και Νίνου, μορφές που έδωσαν τη μάχη για τη γυναικεία αξιοπρέπεια
Η μουσικοθεατρική παράσταση «Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε», σε κείμενα Οδυσσέα Ιωάννου, μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση του Γιώργου Ανδρέου, σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέρη Πελτέκη, με τις ερμηνείες της Γιώτας Νέγκα και της Κορίνας Λεγάκη, και τις αφηγήσεις της Νικολέττας Καρρά, ύστερα από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διαδρομή στη Μονή Λαζαριστών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τον περασμένο χειμώνα, θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα από τις 10 Νοεμβρίου στο Embassy Theater για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- Από τη Σπυριδούλα Τριάντου
Οι δύο σημαντικές γυναικείες μορφές –οι δύο θρυλικές Μαρίκες του ρεμπέτικου τραγουδιού-, η Μαρίκα Παπαγκίκα και η Μαρίκα Νίνου, θα συναντηθούν για λίγες παραστάσεις στο Embassy Theater, στην Αθήνα, για να διηγηθούν, να ερμηνεύσουν και να δώσουν ζωή σε γεγονότα που έζησαν και σε άλλα που δεν έζησαν, αλλά θα μπορούσαν να είχαν συμβεί εκείνες τις αγρίως ρομαντικές εποχές που όλα ήταν πιθανά.
Ολα συνέβησαν τότε, στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, όταν ο κόσμος άλλαξε ξαφνικά και έγινε από ασπρόμαυρος έγχρωμος, όταν οι κοινωνίες άνοιξαν τα παράθυρα σε νέες ιδέες και σε νέα καλλιτεχνικά πρότυπα, ενώ, παράλληλα, γεννούσαν νέες συναρπαστικές συνθήκες και προοπτικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές. Οι Ελληνίδες ερμηνεύτριες του τραγουδιού μας έδωσαν τη μάχη για την ιδιωτική και τη δημόσια εικόνα τους, για τη γυναικεία αξιοπρέπεια, για το δικαίωμά τους στον αυτοκαθορισμό, «σηκώθηκαν από την καρέκλα και στάθηκαν στο πάλκο όρθιες» (λέγεται πως η Μαρίκα Νίνου σηκώθηκε πρώτη απ’ όλες).

Συναντήσαμε τη σπουδαία Γιώτα Νέγκα στη συνέντευξη Τύπου, στη «δημοκρατία», η οποία ανέφερε: «Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί όταν ετοιμάζεις κάτι, αυτή είναι η μαγεία και η πρόκληση! Ετσι κι εγώ μαγεύτηκα από τη θεματολογία, τις μουσικές, αποφάσισα πως θα πάω βήμα βήμα. Αισθάνομαι τιμή να είμαι ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας των ατελείωτων Ελληνίδων τραγουδιστριών από τον 20ό αιώνα έως και σήμερα. Είναι μια πολύ τιμητική θέση μέσα στη διαδρομή αυτών των γυναικών».
Επίσης, εξηγεί γιατί η παράσταση είναι για όλους: «Δεν είναι μια συναυλία, ένα έργο ολόκληρο αποτελείται από πολλά στοιχεία, αφορά όλους γιατί εμείς διαχειριζόμαστε συναισθήματα και διαδρομές, αυτά δεν έχουν ούτε φύλο ούτε ηλικίες. Οι απώλειες, τα δάκρυα, οι χαρές, ο έρωτας είναι για όλους».
Ο Αστέριος Πελτέκης, με τη σειρά του, είπε: «Με χαρά ανέλαβα τη σκηνοθεσία αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, όταν με τίμησαν με την πρότασή τους οι δύο σπουδαίοι δημιουργοί και νιώθω ευγνώμων που όλοι οι συντελεστές αυτού του έργου δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής. Η Μαρίκα της Αθήνας και η Μαρίκα της Αμερικής δεν συναντήθηκαν ποτέ. Αυτό θα διορθώσουμε απόψε. Απόψε η Μαρίκα της Αθήνας θα βρει κόρη και μητέρα. Απόψε οι δύο γυναίκες θα πουν τα δικά τους».

Δύο Μαρίκες, οι «αγίες» του λαϊκού μας τραγουδιού, μυθικές γυναικείες παρουσίες -σε μια παράσταση όπου ο άντρας λάμπει διά της απουσίας του-, φωτίζουν το πάλκο και τα ιστορικά νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας τους μέσα από αφηγήσεις και αγαπημένα τραγούδια που έχουν περάσει στο συλλογικό μας ασυνείδητο – σμυρνέικα, παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά αλλά και πρωτότυπα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου και του Οδυσσέα Ιωάννου. Από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Embassy Theater.


