Η Κομισιόν συμφώνησε με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια του υποψήφιου εμβολίου κατά του Covid-19

Την επισφράγιση της συμφωνίας με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 300.000.000 δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους κατά του Covid-19 ανακοίνωσε χθες -όπως αναμενόταν άλλωστε- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ανακοινώνω με μεγάλη ικανοποίηση τη συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρία BioNTech και την Pfizer για την προμήθεια 300.000.000 δόσεων του εμβολίου» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ, όπως είναι γνωστό, το deal προβλέπει ότι οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα αγοράσουν 200.000.000 δόσεις και έχουν επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100.000.000 δόσεων.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, επισήμαινε χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, υπό την ευθύνη του οποίου βρίσκεται η Ένωση Υγείας. Ήδη από την Τρίτη η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου είχε πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300.000.000 δόσεων του εμβολίου τους κατά του Covid.

Όσο για τη διαδικασία διανομής του εμβολίου; Θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις εταιρίες AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων.

Συνολικά εντούτοις οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να γίνουν κατά «το πρώτο τρίμηνο του 2021», στο πλαίσιο ενός «αισιόδοξου» σεναρίου, δήλωσε χθες η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνέντευξή της στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα