Δυσκολία στην αναπνοή: Μήπως αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την καρδιά σας;

Οι αναπνευστικές δυσκολίες κάποιες φορές προκαλούνται από δυσλειτουργία της καρδιάς. Πότε συμβαίνει αυτό και ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε;

Μήπως κάποιες φορές αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να πάρετε ανάσα; Ή ότι το στήθος σας είναι βαρύ; Πολλοί είναι αυτοί που αμέσως υποθέτουν πως όταν υπάρχει κάποιο θέμα με την αναπνοή, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο αναπνευστικό μας σύστημα. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν ισχύει κάτι τέτοιο;

Ποιες είναι οι πιθανότητες η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην αναπνοή μας να προκαλείται από κάποια δυσλειτουργία της καρδιάς μας; Ποιος είναι ο ρόλος του κυκλοφοριακού συστήματος του οργανισμού σε αυτό το σενάριο;

Τι σχέση έχει η δυσκολία στην αναπνοή με την καρδιά;

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με οξυγονωμένο αίμα. Πρόκειται για μία διαδικασία ζωτικής σημασίας, αφού η συνεχής παροχή οξυγόνου είναι αναγκαία, έτσι ώστε η καρδιά να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στην καρδιά, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.

Βασικό αίτιο για μία τέτοια δυσλειτουργία είναι η στεφανιαία νόσος. Κατά τη στεφανιαία νόσο στενεύουν τα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, εξαιτίας της εναπόθεσης αθηρωματικών πλακών. Έτσι, εμποδίζεται η ροή του αίματος προς την καρδιά. Η επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης είναι πολύ υψηλή. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε προσοχή στα συμπτώματα. Ο πόνος στο στήθος, η έντονη κόπωση, η αδυναμία του οργανισμού, ο πόνος στον αριστερό ώμο, στην πλάτη ή στον λαιμό, αλλά και το πιο επικίνδυνο απ’ όλα, το έμφραγμα αποτελούν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου.

Η δύσπνοια επίσης αποτελεί και αυτή με τη σειρά της ένα από τα κύρια συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου και μάλιστα πρόκειται για ένα αρκετά «κρυφό» σύμπτωμα, αφού πολλοί είναι αυτοί που δεν το συνδυάζουν καν με την συγκεκριμένη νόσο. Η στεφανιαία νόσος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή, γι’ αυτό και πρέπει όχι μόνο να δίνουμε σημασία στα συμπτώματα, αλλά και για ελέγχουμε την υγεία της καρδιάς μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πώς μπορείτε να σιγουρευτείτε για την υγιή λειτουργία της καρδιάς;

Ένα καρδιολογικό check-up περιλαμβάνει κυρίως αιματολογικές εξετάσεις και το τρίπλεξ καρδιάς. Το triplex καρδιάς ή αλλιώς υπερηχοκαρδιογράφημα είναι μία μη επεμβατική εξέταση που ελέγχει τις καρδιακές κοιλότητες και τις βαλβίδες της καρδιάς. Είναι ανώδυνη και απολύτως ασφαλής και μέσω αυτής ο καρδιολόγος μπορεί να αποφανθεί για την υγιή λειτουργία της καρδιάς. Μέσω υπερηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας, ο καρδιολόγος ελέγχει τις διαστάσεις και το σχήμα της καρδιάς, τη δύναμη άντλησης και τη ροή του αίματος. Στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποια καρδιακή ανωμαλία, τότε ο ιατρός θα προχωρήσει και σε άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Εάν ο ασθενής διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο, τότε προτείνεται η αντιμετώπιση της νόσου μέσω της μεθόδου της αγγειοπλαστικής. Η αγγειοπλαστική είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, σκοπός της οποία είναι η διάνοιξη των στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και  η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 2 ώρες. Κατά την αγγειοπλαστική τοποθετείται διαδερμικά ένας καθετήρας, ο οποίος εισέρχεται στον οργανισμό από την κερκιδική αρτηρία του χεριού ή τη μηριαία αρτηρία του ποδιού. Πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή επέμβαση, η οποία δεν απαιτεί αποθεραπεία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα