Κιρσοί: άμεση αντιμετώπιση, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι

Κατά τη θερινή περίοδο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, οι ασθενείς που υποφέρουν από κιρσούς βιώνουν πιο έντονα συμπτώματα και ενοχλήσεις, γεγονός που συχνά τους οδηγεί στο ιατρείο του ειδικού. Αν και υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ενδείκνυται η αντιμετώπιση των κιρσών, η σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα αλλάζει τα δεδομένα και καθιστά απόλυτα ασφαλή την αντιμετώπισή τους, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Οι σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, χωρίς τομές και χωρίς ράμματα, και βέβαια, χωρίς τραυματικές επιφάνειες, προσφέρουν οριστική λύση στο πρόβλημα, επιτρέποντας παράλληλα, την άμεση επιστροφή των ασθενών στην καθημερινότητά τους.

Γιατί το καλοκαίρι επιδεινώνονται τα συμπτώματα των κιρσών;

Το καλοκαίρι συμβαίνουν στο φλεβικό σύστημα σοβαρές αλλαγές που οδηγούν σε έντονη συμπτωματολογία, όταν σε έναν άνθρωπο υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια και κιρσοί. Η αυξημένη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας προκαλεί διαστολή στο φλεβικό δίκτυο και επομένως μεγαλύτερη χωρητικότητα σε αίμα. Η τελευταία, δηλαδή, η χωρητικότητα, αυξάνεται ακόμα περισσότερο επειδή οι άνθρωποι με κιρσούς έχουν πολλαπλάσιο δίκτυο φλεβών λόγω της πάθησης. Αν σε αυτό προσθέσετε την εξαιρετικά μειωμένη ταχύτητα ροής αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι το καλοκαίρι οι κιρσοί δρουν σαν εξαιρετικό θερμαντικό στοιχείο και προκαλούν καυσαλγίες στα πόδια, ιδιαίτερα μεγάλα οιδήματα και λόγω των παραπάνω περισσότερες κράμπες στα πόδια το βράδυ.

Άμεση θεραπεία, την θερινή περίοδο

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι η χειρουργική αντιμετώπιση κιρσών δεν ενδείκνυται το καλοκαίρι. Είναι λάθος. Ίσως ίσχυε δεκαετίες πολλές παλαιότερα, πριν τη διάδοση των κλιματιστικών, αλλά και την παραμονή των ασθενών σε νοσηλεία για 1 εβδομάδα. Σήμερα, η νοσηλεία είναι λίγες ώρες ή στην πλέον επιβαρυμένη κατάσταση 1 ή 2 ημέρες. Άπαντες έχουν κλιματιστικά. Και βεβαίως οι σύγχρονες μέθοδοι χωρίς τομές και χωρίς ράμματα και βέβαια χωρίς τραυματικές επιφάνειες, επιτρέπουν οδήγηση και εργασία σε 3-5 ημέρες.

Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών έχει τον ίδιο στόχο με την κλασική, που είναι η αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας. Ωστόσο, αυτό δε γίνεται με χειρουργική αφαίρεση, αλλά με καταστροφή της φλέβας με laser ή ραδιοσυχνότητες RF και τις πιο πολλές φορές χωρίς τομές. Για την ακρίβεια, εισέρχεται με παρακέντηση μια ίνα laser ή RF η οποία καταστρέφει τη φλέβα. Το αποτέλεσμα είναι η σαφής υποχώρηση των κιρσών, αφού έλειψε η φλέβα τροφοδοσίας τους με αίμα. Σε εξαιρετικές βαριές περιπτώσεις, μεγάλες εστίες κιρσών αφαιρούνται με τομή 1cm. Τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης αντιμετώπισης είναι: τοπική νάρκωση, όχι ράμματα ή τομές, όχι διανυκτέρευση σε κλινική, επάνοδος σε εργασία και οδήγηση σε 3-5 ημέρες με ελαστική κάλτσα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ για τη χειρουργική κιρσών χωρίς νυστέρι, χωρίς ράμματα, χωρίς νοσηλεία.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα και σε δύσκολα περιστατικά

Παρά τα έντονα προβλήματα κιρσών όλα είναι αντιστρεπτά ακόμα και η δυσχρωμία του δέρματος και οι πολύπλοκες ευρυαγγείες. Βέβαια, όσο εντονότερο πρόβλημα τόσο περισσότερη δουλειά απαιτείται. Για αυτό η συμβουλή μου είναι: για τους κιρσούς πάμε σε γρήγορη αντιμετώπιση χωρίς ράμματα και βέβαια πριν την θρόμβωση.

Οριστική λύση, άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα

Οι σύγχρονες μέθοδοι έχουν σχεδιαστεί πάνω στον σύγχρονο πολυάσχολο άνθρωπο. Και έχουν μετατρέψει το “χειρουργείο” των κιρσών από οδύσσεια σε μια γλυκιά και ανακουφιστική εμπειρία ολίγων ημερών. Μετά από αυτήν, ο πολίτης πάει δουλειά, θάλασσα, διακοπές ακόμα και γυμναστήριο.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον θωρακοχειρουγό-αγγειοχειρουργό και Διευθυντή Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού, κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο. Ο  Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος είναι στη διάθεσή σας  στο 693 747 4174 για αναλυτική ενημέρωση και αξιολόγηση της βαρύτητας του προβλήματός σας.  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα