Αναβρασμός: Γιατροί του ΕΣΥ και υγειονομικοί αρχίζουν απεργίες για τον νόμο Γκάγκα

Σοβαρές διαφωνίες και εντός της Νέας Δημοκρατίας για τις αλλαγές που προωθούνται

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι υγειονομικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς δίπλα στους γιατρούς συμπαρατάσσονται πλέον και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Χθες το μεσημέρι έλαβε χώρα η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Η συμμετοχή των γιατρών ήταν τεράστια, ενώ κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων ήταν πως το νομοσχέδιο Γκάγκα είναι «οδοστρωτήρας» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ αποφάσισαν:

Πρώτον, 24ωρη απεργία την ημέρα που θα είναι η ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δεύτερον, 24ωρη απεργία την επόμενη ημέρα και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Τρίτον, 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, οι γιατροί προσανατολίζονται και σε κάλεσμα για παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος με τη συμμετοχή και άλλων φορέων και σωματείων.

Σε περίπτωση τώρα που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε κατάθεση του νομοσχεδίου, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανώς Τετάρτη ή Πέμπτη), ζητώντας την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και τις προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, με χθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου της Μίνας Γκάγκα, ανακοινώνοντας την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας (11.00-15.00) την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή. «Θεμελιώδης αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα νοσοκομεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Φυσικά, στη μάχη κατά του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας βρίσκεται και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η οποία εδώ και εβδομάδες έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως η κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ισοδυναμεί με casus belli.

Οι αλλαγές αυτές όμως έχουν προκαλέσει αναταράξεις και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, αφού τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο κόμμα της Ν.Δ. υπάρχουν πολλά στελέχη που πρόσκεινται στο μπλοκ των καραμανλικών και διαφωνούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο Γκάγκα, όπως είναι πλέον γνωστό, καθώς τις αλλαγές εμπνεύστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναμένεται να αλλάξει όλη τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούνταν δωρεάν. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Γεγονός βέβαια που κάνει τους περισσότερους αντιδρώντες συνδικαλιστικές του ΕΣΥ να εκτιμούν πως θα υπάρχει καθοδήγηση των πολιτών προς τον ιδιωτικό τομέα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα