Covid-19: Τρεις Κινέζοι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι ασθενείς!

Σύμφωνα με νέα δημοσιογραφική έρευνα, μολύνθηκαν όταν ερευνούσαν ιούς τύπου SARS στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν

Μήνες μετά τη θεωρία πως η πανδημία του Covid-19, που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, προήλθε πιθανότατα από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο, μία νέα έρευνα υποστηρίζει πως ο ιός δεν διέφυγε αλλά μόλυνε τους τρεις επιστήμονες που πραγματοποιούσαν τη μελέτη, δίνοντας ενδεχομένως απάντηση στο ποιος ήταν ο ασθενής μηδέν. Για την ακρίβεια, οι ασθενείς μηδέν ήταν τρεις, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους Μάικλ Σελενμπέργκερ και Ματ Τάιμπι, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο ενημερωτικό δελτίο Public.

Ηταν οι Μπεν Χου, Πινγκ Γιου και Γιαν Ζου, οι τρεις επιστήμονες που ερευνούσαν ιούς τύπου SARS στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Οι τρεις επιστήμονες φέρεται ότι διεξήγαν πειράματα με ιούς -που έχουν στόχο την αύξηση της μολυσματικότητας και την ενίσχυση των παθογόνων προκειμένου να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των κινδύνων-, όταν αρρώστησαν, το φθινόπωρο του 2019, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που μίλησαν στους δημοσιογράφους.

Το 2019, δύο από τους επιστήμονες που πιστεύεται ότι κόλλησαν πρώτοι τον ιό, ο Χου και ο Γιου, συνυπέγραψαν μια μελέτη πάνω στη γενετική προέλευση ενός κορονοϊού που συνδέεται με τον SARS και πλήττει νυχτερίδες σε όλη την Κίνα.

O Χου είχε μαθητεύσει δίπλα στη διάσημη και έμπειρη ιολόγο Σι Ζενγκλί, η οποία είναι γνωστή και ως «bat woman της Κίνας» (ήτοι, γυναίκα νυχτερίδα) λόγω της πολυετούς έρευνάς της σχετικά με τους κορονοϊούς που μοιάζουν με τον SARS και προέρχονται από νυχτερίδες. Το έργο της Ζενγκλί έχει βρεθεί πολλές φορές στο μικροσκόπιο αφότου επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 προήλθε από την Ουχάν. Και η ίδια έχει βρεθεί πολλές φορές στη θέση να πρέπει να διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι η έρευνα της ίδιας ή των φοιτητών της ήταν που προκάλεσε την καταστροφική πανδημία λόγω διαρροής από το εργαστήριο.

Εχει μάλιστα χαρακτηρίσει αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι πολλοί συνάδελφοί της αρρώστησαν με παρόμοια συμπτώματα με τον Covid-19 πριν από την εμφάνιση της νόσου και έχει εκφράσει έντονα την αγανάκτησή της σε συνέντευξη στους «New York Times» για όλη αυτή τη «λασπολογία» εις βάρος αθώων επιστημόνων. «Ο Μπεν Χου είναι ουσιαστικά ο συνεχιστής της Σι Ζενγκλί» δήλωσε στο Public η Αλίνα Τσαν, μοριακή βιολόγος στο Broad Institute του MIT και του Harvard. «Ηταν ο καλύτερος μαθητής της. Δημιουργούσε χιμαιρικούς ιούς που έμοιαζαν με SARS και τους δοκίμαζε σε ποντίκια. Αν μου ζητούσατε να μαντέψω ποιος θα αναλάμβανε μια τόσο επικίνδυνη έρευνα και θα κινδύνευε περισσότερο να μολυνθεί κατά λάθος, θα έλεγα αυτόν» δήλωσε η επιστήμονας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα