Μεγάλη ζήτηση για αντιιικά λόγω κορονοϊού

Εκατοντάδες σκευάσματα συνταγογραφούνται κάθε, μέρα καθώς υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας επέφερε μεγάλη ζήτηση για αντιιικά φάρμακα, με τους γιατρούς να χρειάζεται να συνταγογραφήσουν εκατοντάδες σκευάσματα, κάθε μέρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων, γεγονός που αποτυπώνεται στις μεγάλες ποσότητες αντιιικών φαρμάκων που συνταγογραφούν οι γιατροί. Μάλιστα, μέσα στον μήνα Οκτώβριο αναφέρει ότι παρατηρήθηκε ο αριθμός «των 775 αιτήσεων για Paxlovid σε μία ημέρα. Κι αυτός θεωρώ ότι είναι ένας υπερβολικός αριθμός».

Μάλιστα, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, καλεί τους πολίτες να πραγματοποιούν self tests για να υπάρχει ακριβέστερη απεικόνιση των κρουσμάτων: «Αυτό που βλέπω από το νοσοκομείο, από ασθενείς μας, είναι ότι δεν κάνουν τεστ. Και το έχουν εντοπίσει και οι φαρμακοποιοί, πως δεν πουλάνε πλέον πολλά τεστ. Δηλαδή, πολλοί υποφέρουν από βήχα, πονόλαιμο και τους λες “έκανες τεστ;”. Και σου λένε, “όχι”. Ενώ παλιά με τα ίδια συμπτώματα θα είχαν κάνει τρία τεστ. Δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση. Αυτό σημαίνει πως μπορεί κάποιος με συμπτώματα να μην κάνει τεστ και να κυκλοφορεί ελεύθερα και να μεταδίδει».

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις συνταγογραφήσεις αντιιικών, κατά 50% σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, και αναφέρει ότι μόνο την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος -ως πρόεδρος της επιτροπής που δίνει τις εγκρίσεις για τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων- ενέκρινε πάνω από 770 αιτήσεις.

«Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει σιγά σιγά να απλοποιηθεί. Δεν γίνεται να το κάνουμε πλέον με τον ίδιο τρόπο. Αφού στο 99,9% τις εγκρίνουμε τις αιτήσεις αυτές. Πρέπει να απλοποιηθεί και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς» αναφέρει και προσθέτει ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για αυτά τα νούμερα. «Μήνα με τον μήνα κορυφώνεται. Τώρα, αν αυτό το φαινόμενο κορυφωθεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, που είναι οι μήνες των ιώσεων στην Ελλάδα, δεν μπορώ να σκεφτώ πού μπορεί να φτάσει» αναφέρει ο καθηγητής.

Ποιοι είναι ευάλωτοι

Σχετικά με τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό και για τον λόγο αυτόν είναι πιθανότερο να αναζητήσουν αντιιικές θεραπείες, ο κ. Λουκίδης θυμίζει ότι πρόκειται για ασθενείς όλων των ηλικιών και κατά κανόνα αρρώστους με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Είναι και μεγάλοι σε ηλικία, είναι και μικρότεροι ανοσοκατεσταλμένοι. Πολλοί είναι μεταξύ 60 και 70 ετών και με συννοσηρότητες. Δεν είναι, όμως, μόνο οι πολύ μεγάλοι σε ηλικία» επισημαίνει και προσθέτει ότι κοιτάζοντας «τις αιτήσεις με στατιστικούς όρους, τα περιστατικά που έλαβαν αντιιικά προέρχονται από όλες τις κατηγορίες των ασθενών και των ηλικιακών». Οπως μας ενημερώνει ο κ. Λουκίδης, ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσει μετά τις 16 Οκτωβρίου, και ως τότε αναμένεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα έχει δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με το ποιες θα είναι οι κατηγορίες ασθενών που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών περιμένει κάποια data. Εχουν βγει κάποιες ανακοινώσεις, αλλά δεν έχουν βγει οι οδηγίες. Τώρα, το ερώτημα είναι ποιους θα εμβολιάσουμε. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Πιστεύω ότι δύσκολα θα δούμε εμβολιασμό με μαζικότητα, όπως βλέπαμε στο παρελθόν. Το πιθανότερο είναι ότι η επιτροπή θα θέσει ηλικιακά όρια και έναν συνδυασμό συννοσηροτήτων. Θα κάνει αυστηρή σύσταση σε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων και, από κει και πέρα, όποιος θέλει να εμβολιαστεί θα μπορεί να το κάνει» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα