Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Κίνδυνος για την υγεία

ΠΟΥ: Οι ατμοποιητές είναι ανεπαρκείς και επιβλαβείς για την υγεία, ενώ θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στη νικοτίνη σε παιδιά και νέους

Τον κώδωνα του κινδύνου «χτυπά» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις. Με ανακοίνωσή του καλεί τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν όλες τις γεύσεις καπνικών προϊόντων, απειλώντας το στοίχημα των καπνοβιομηχανιών στις εναλλακτικές επιλογές για το κάπνισμα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ερευνητές που θεωρούν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή ατμοποιητές (vapes) αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των θανάτων και των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα. Εντούτοις, ο ΠΟΥ, επικαλούμενος διάφορες μελέτες, ανακοίνωσε πως χρειάζονται «επείγοντα μέτρα» για τον έλεγχό τους. Οπως τόνισε, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι ατμοποιητές που βοήθησαν καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα είναι ανεπαρκείς και επιβλαβείς για την υγεία. Μάλιστα, τόνισε πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στη νικοτίνη σε μη καπνιστές, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Ενδεικτικά ανέφερε πως περισσότεροι έφηβοι 13-15 ετών χρησιμοποιούν ατμοποιητές από ό,τι ενήλικοι σε όλες τις περιφέρειες, χάρη στο επιθετικό μάρκετινγκ. «Παιδιά στρατολογούνται και παγιδεύονται σε νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη» λέει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, και καλεί τις χώρες να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για αλλαγές, που να εμπεριέχουν την απαγόρευση όλων των αρωματικών παραγόντων, όπως το μεντόλ, αλλά και τροποποιήσεις σχετικά με τον έλεγχο του καπνού στους ατμοποιητές. Αλλωστε, επισημαίνει πως αυτά περιλαμβάνουν υψηλή φορολογία και απαγόρευση χρήσης σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, τονίζει πως οι ατμοποιητές παράγουν ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο και προκαλούν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων. «Μπορούν επιπλέον να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε νεαρά άτομα» αναφέρει επικαλούμενος μελέτες. Παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός δεν έχει εξουσία στις εθνικές νομοθεσίες και εκδίδει μόνο κατευθυντήριες οδηγίες, αυτές συχνά υιοθετούνται εθελουσίως. Ως εκ τούτου, η νέα αυτή ανακοίνωση που εξέδωσε έχει προκαλέσει σύγχυση στις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, οι οποίες ελπίζουν να δημιουργήσουν νέα έσοδα από εναλλακτικές επιλογές έναντι των τσιγάρων, δεδομένου ότι οι κανονισμοί σχετικά με το κάπνισμα γίνονται όλο και πιο αυστηροί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα