Ελλείψεις -και πάλι- βασικών φαρμάκων

Σε περιορισμένη διαθεσιμότητα βρίσκονται 193, εκ των οποίων για τα 47 υπάρχει ανάγκη μόνιμης και έκτακτης κάλυψης

Αγώνα δρόμου κάνουν καθημερινά οι πολίτες, με σκοπό να βρουν τα απαραίτητα φάρμακα για την αγωγή τους, δεδομένου ότι πολλά από τα σκευάσματα παραμένουν σε έλλειψη, με τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν εναγωνίως να βρουν λύση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Τα παιδικά εμβόλια, όπως αυτό κατά του πνευμονιόκοκκου, αλλά και οι αντιβιώσεις -με πρώτη στη λίστα την αμοξυκιλλίνη- είναι δυσεύρετα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύση Ευγενίδη, αυτή τη στιγμή σε έλλειψη βρίσκονται σημαντικά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό για να καλύψουν κάποια κενά, ωστόσο επανεξάγονται στο εξωτερικό, μέσω της διαδικασίας των παράλληλων εξαγωγών.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ελλείψεις σε σκευάσματα για όλες τις παθήσεις, τόσο για χρόνιες, όπως το σάκχαρο, η χοληστερίνη, η οστεοπόρωση, οι αντιπηκτικές ενέσεις, αλλά επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στη μέση του χειμώνα και φάρμακα τα οποία αυτή τη στιγμή τα χρειαζόμαστε λείπουν από τα φαρμακεία μας» εξήγησε ο πρόεδρος του ΦΣΘ αναφερόμενος στις ελλείψεις αντιβιοτικών και εισπνεόμενων σκευασμάτων. Ο κ. Ευγενίδης εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον, καθώς, όπως είπε, «δεν ξέρουμε πώς θα περάσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Βανέσσα Λαζαροπούλου σημείωσε πως η αμοξυκιλλίνη είναι το πιο δυσεύρετο φάρμακο για φέτος, ενώ την τελευταία εβδομάδα έχει δυσκολευτεί να εξυπηρετήσει όλες τις συνταγές με το παιδικό εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. «Σε έλλειψη είναι και αναλγητικά, όπως το Panadol, παιδικές αντιβιώσεις, παιδικά εμβόλια, αντιεπιληπτικά, ενέσιμη ινσουλίνη αλλά και ορισμένα αντιδιαβητικά χάπια» επεσήμανε, ενώ στη μακρά λίστα πρόσθεσε και τα σκευάσματα για τη θεραπεία του θυρεοειδούς, αγχολυτικά, οφθαλμικές αλοιφές, κρέμες κορτιζόνης και εισπνεόμενα.

«Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε ποιο θα είναι το επόμενο ελλειπτικό που θα ψάχνουμε σαν χαμένο θησαυρό» σημείωσε χαρακτηριστικά η φαρμακοποιός, ενώ υπογράμμισε πως τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της παραλαμβάνουν στα φαρμακεία τους μία ή δύο συσκευασίες την εβδομάδα ανά φάρμακο.

Η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα με το κολλύριο Tobradex, που διατίθεται σε ποσότητες που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ασθενών. «Τα γενόσημα μας έχουν λύσει τα χέρια» είπε η φαρμακοποιός, εξηγώντας ωστόσο πως υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται να αλλάζουν τη συνταγή. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί με τις ελλείψεις είναι η πρόσφατη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με την οποία 193 φάρμακα βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, εκ των οποίων για τα 47 υπάρχει ανάγκη μόνιμης και έκτακτης κάλυψης. Στη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται 87 φάρμακα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων, 40 νοσοκομειακά φάρμακα, πέντε εμβόλια και 14 σκιαγραφικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα