Σε κίνδυνο όλοι από την αφρικανική σκόνη!

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση προσελεύσεων στα Επείγοντα

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι ειδικοί σχετικά με την αφρικανική σκόνη και τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλεί, διευκρινίζοντας πως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν ανήκουν μόνο εκείνοι που υποφέρουν από καρδιολογικά, πνευμονολογικά ή αλλεργικά προβλήματα, αλλά οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και τα παιδιά.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση προσελεύσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Γι’ αυτό τον λόγο επικαλείται την καμπάνια της ΕΚΕ, σύμφωνα με την οποία έχουν εκδοθεί οδηγίες για περιορισμό της κυκλοφορίας, συχνό πλύσιμο του προσώπου και καλή ενυδάτωση, που μειώνει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ίδιος επισημαίνει πως όχι μόνο οι καρδιολογικοί ασθενείς, αλλά και υγιή άτομα κινδυνεύουν από την αφρικανική σκόνη, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να δημιουργήσει αυξημένη συχνότητα παλμών, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αγγειοσύσπαση στα στεφανιαία αγγεία, αλλά και να αυξήσει και την επίπτωση των οξέων θρομβωτικών επεισοδίων, ακόμα και σε άτομα χωρίς ιστορικό. «Σε ανθρώπους που ήδη έχουν στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή, ο κίνδυνος για προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει το έργο και τις απαιτήσεις της καρδιάς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο» σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν κατά κανόνα τοξικές ουσίες στην επιφάνειά τους, τα σωματίδια που μεταφέρει η αφρικανική σκόνη, μηχανικά αλλά και εκ της συστάσεώς τους, καθώς αποτελούνται από πυρίτιο, δημιουργούν συνθήκες φλεγμονής στους αεραγωγούς.

Παθήσεις

«Ετσι, ευπαθή άτομα που ήδη έχουν φλεγμονώδεις παθήσεις των βρόχων καθώς και άτομα που έχουν συγχρόνως και καρδιολογικά προβλήματα παροξύνονται, και δημιουργούνται συνθήκες αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, που τους στέλνουν στα νοσοκομεία για εισαγωγή. Και, βέβαια, μία τέτοια κατάσταση δεν είναι άμοιρη σοβαρών επιπλοκών καμία φορά, όπως είναι νοσηλεία σε ΜΕΘ, διασωλήνωση κ.λπ.» υπογραμμίζει. Μάλιστα, όπως λέει, από τη στιγμή που θα εκτεθεί ο άνθρωπος σε αυτά τα σωματίδια, υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση, από δύο έως πέντε ημέρες, μέχρι να εκδηλώσει τα συμπτώματα και να επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας του, οπότε τις πραγματικές συνέπειες θα τις εισπράξουμε μερικές μέρες αφού φύγει το νέφος.

Παράλληλα, κάνει σαφές πως δεν πρόκειται για ένα απλό γεγονός, αλλά για ένα φαινόμενο που χρειάζεται προσοχή, ενώ προειδοποιεί ότι στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα θα είναι συχνότερα. «Η επόμενη πραγματική ανθρώπινη ανάγκη δεν θα είναι μόνο το νερό, αλλά και ο καθαρός αέρας, και από τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε πώς θα τη διαχειριστούμε» καταλήγει.

Αλλά και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας Ζωή Δεμέστιχα επισημαίνει πως μέσω της αφρικανικής σκόνης μεταφέρονται διάφορα τοξικά μέταλλα, όπως και βακτήρια και μύκητες, μέσα στα οποία είναι και γυρεόκοκκοι και διάφορα φυσικής προέλευσης σωματίδια, αλλά και γενικότερα από ύλη που μπορεί να αιωρείται.

«Από το μέγεθός τους εξαρτάται κατά πόσον θα πλήξουν τον πληθυσμό και κατά πόσον θα δημιουργήσουν προβλήματα. Τα μεγάλου μεγέθους σωματίδια καθιζάνουν κατά τη διαδρομή και πέφτουν στη θάλασσα. Αυτά που μας δημιουργούν προβλήματα είναι τα μικρότερου μεγέθους, που πλήττουν κυρίως όργανα» αναφέρει και συνεχίζει: «Αυτοί οι ρύποι ενσωματώνονται στους γυρεόκοκκους, οι οποίοι προέρχονται από τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν αυτή την εποχή, κι έτσι γίνονται πιο επιθετικά και πιο διεισδυτικά, οπότε δημιουργούν βαρύτερα συμπτώματα -και σε εύρος και σε ένταση- στους αλλεργικούς. Συμπτώματα όπως μπούκωμα, καταρροή, φτερνίσματα, τσούξιμο, δακρύρροια στα μάτια και φωτοφοβία. Δημιουργείται όλη η συμπτωματολογία αναπνευστικής αλλεργίας – και, φυσικά, σε έναν ασθματικό προδήλως τα συμπτώματα είναι βαρύτερα και μπορεί να κάνει ακόμα και κρίση άσθματος».

Η ίδια εξηγεί πως ψυχολογική κατάπτωση, κούραση, βαρύ κεφάλι και δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να παρουσιάσουν ακόμα και άτομα που δεν έχουν αλλεργίες, διευκρινίζοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής. «Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Και θα αποκτήσουμε και γνώσεις στην πράξη, γιατί μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα της κλιματικής αλλαγής περισσότερο στη θεωρία» καταλήγει η ειδικός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα