Καμπανάκι από ΕΟΔΥ για τον ιό του Νείλου

Τα μολυσμένα κουνούπια θα εμφανιστούν νωρίτερα φέτος, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών

Καθώς βαίνουμε προς το τέλος της άνοιξης και αναμένουμε πλέον τον ερχομό του καλοκαιριού, αναβιώνει ο «εφιάλτης» του ιού του Δυτικού Νείλου, που κόστισε το 2023 τη ζωή σε 20 συμπολίτες μας και μόλυνε άλλους 157.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ’ όψιν, αλλά και τις ιδιαίτερα ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν τον φετινό χειμώνα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κρούει των κώδωνα του κινδύνου για επανεμφάνιση των κρουσμάτων, ενώ ενημερώνει τους πολίτες για το τι να προσέξουν προκειμένου να προφυλαχθούν. Τονίζει δε ότι κρούσματα της λοίμωξης εμφανίζονται σε ετήσια βάση σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ από το 2010 και μετά εντοπίζονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Μάλιστα φέτος, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνθήκες φαίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκές για την πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών, καθώς και για την καταγραφή αυξημένων πληθυσμών κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού.

Οπως αναφέρει για άλλη μια χρονιά ο οργανισμός με ανακοίνωσή του, ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών τα οποία μολύνονται από πτηνά, όπως ορισμένα είδη άγριων πτηνών, ενώ τονίζει ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μπορούν να μεταδώσουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους, με άμεση επαφή. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν αρρωσταίνει καθόλου ή παρουσιάζει μόνο ήπια νόσηση, ενώ λιγότερο από το 1% όσων μολύνονται ενδέχεται να εμφανίσει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με τα άτομα άνω των 50 ετών και αυτούς με ανοσοκαταστολή ή υποκείμενα νοσήματα να κινδυνεύουν περισσότερο από πρόκληση σοβαρής ασθένειας.

Eπιδημιολόγοι

Σύμφωνα με τους έμπειρους επιδημιολόγους που στελεχώνουν τον οργανισμό, σε κάθε περίοδο μετάδοσης και έχοντας στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση του ιού, ενημερώνει τους πολίτες, καθώς και τους επαγγελματίες ιδιωτικής και δημόσιας υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές και τις Αρχές Τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Φέτος μάλιστα το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, προχώρησε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με σκοπό τη διαχείριση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Ετσι, για το 2024, ο ΕΟΔΥ, αφού μερίμνησε για την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, οργάνωσε και υλοποίησε ένα διευρυμένο πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας με φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θέτοντας ως στόχο την επέκταση του δικτύου παγίδων σύλληψης κουνουπιών, μέσω τυποποιημένης μεθοδολογίας και αντιπροσωπευτικής γεωγραφικής κατανομής.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα, με συντονισμό του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, τον Οργανισμό ΕΛΓΟ «Δήμητρα», το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ τα εντομολογικά δεδομένα που θα παράγονται θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των κουνουπιών, προκειμένου να λαμβάνονται έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα ελέγχου σε τοπικό επίπεδο.

Επιτήρηση

Τέλος, ο οργανισμός υπενθυμίζει ότι η εντομολογική επιτήρηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης αυτών των νοσημάτων και την έγκαιρη εφαρμογή δράσεων πρόληψης, καθώς στοχεύει στην καταγραφή των ειδών κουνουπιών που κυκλοφορούν στη χώρα μας, στην ανίχνευση κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στα κουνούπια και λειτουργεί ως ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για την πρόληψη της νόσου, καθώς και για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων για τη χώρα μας ειδών κουνουπιών, που πιθανώς μεταφέρουν τον ιό.


Αυστηρές συστάσεις, να μην αφήνουν οι πολίτες στάσιμα νερά

Ενημερώνοντας λοιπόν τους πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μόλυνση από το ιό του Δυτικού Νείλου, ο οργανισμός αναφέρει ότι «καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών», όπως η χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σητών, κουνουπιερών, κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, αλλά και κατάλληλων ρούχων.

Επιπλέον, συμβουλεύει τους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά, περιορίζοντας έτσι τη δημιουργία νέων εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, και προτρέπει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τους ανοσοκατεσταλμένους και όσους υποφέρουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα να τηρούν τα παραπάνω μέτρα με συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά. Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/), όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να ενημερωθούν για τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά δήμο, και από τις επικαιροποιημένες εβδομαδιαίες εκθέσεις επιτήρησης της λοίμωξης, οι οποίες θα αναρτώνται κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα