«Ασπίδα» για Αλτσχάιμερ η μεσογειακή διατροφή

Το διατροφικό αυτό πρότυπο, που έχει συνδεθεί με γνωστικά οφέλη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου ακόμα και σε άτομα με γενετική προδιάθεση

Nέα έρευνα επιστημόνων από το Mass General Brigham, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Broad του MIT και του Χάρβαρντ διαπιστώνει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

«Ενας λόγος που θέλαμε να μελετήσουμε τη μεσογειακή διατροφή είναι επειδή είναι το μόνο διατροφικό πρότυπο που έχει συνδεθεί αιτιωδώς με γνωστικά οφέλη σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yuxi Liu. «Θέλαμε να δούμε αν αυτό το όφελος μπορεί να είναι διαφορετικό σε άτομα με ποικίλο γενετικό υπόβαθρο και να εξετάσουμε τον ρόλο των μεταβολιτών του αίματος, των μικρών μορίων που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται την τροφή και εκτελεί τις φυσιολογικές λειτουργίες».

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι γνωστό ότι έχει ισχυρή γενετική συνιστώσα, με την κληρονομικότητα να εκτιμάται έως και 80%. Ενα γονίδιο ειδικότερα, η απολιποπρωτεΐνη Ε, ή APOE, έχει αναδειχθεί ως ο ισχυρότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου. Τα άτομα που φέρουν ένα αντίγραφο της παραλλαγής APOE4 έχουν τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο, ενώ τα άτομα με δύο αντίγραφα της παραλλαγής APOE4 έχουν 12 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Για να διερευνήσει πώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και να επηρεάσει τους μεταβολίτες του αίματος που συνδέονται με τη γνωστική υγεία, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 4.215 γυναίκες συμμετέχουσες στη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών, παρακολουθώντας τες από το 1989 έως το 2023 (μέση ηλικία 57 ετών κατά την έναρξη). Τα ευρήματα επικυρώθηκαν με την ανάλυση παρόμοιων δεδομένων από 1.490 άνδρες συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από το 1993 έως το 2023.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια περισσότερο μεσογειακή διατροφή -πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας- είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και εμφάνισαν βραδύτερη γνωστική εξασθένηση. Η προστατευτική επίδραση της διατροφής ήταν ισχυρότερη στην ομάδα υψηλού κινδύνου με δύο αντίγραφα της παραλλαγής του γονιδίου APOE4, γεγονός που δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του γενετικού κινδύνου.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές στρατηγικές, ειδικά η μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και στην αποτροπή της άνοιας επηρεάζοντας βασικές μεταβολικές οδούς» δήλωσε η Liu και πρόσθεσε: «Αυτή η σύσταση ισχύει ευρέως, αλλά μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική για άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, όπως εκείνα που φέρουν δύο αντίγραφα της γενετικής παραλλαγής APOE4».












Advertisement 3
spot_img

Ροή ειδήσεων

spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ